Social

Decizia ICCJ, inutilă fără adeverințe

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia au pierdut procesele cu Casa de Pensii nu pentru că instanța a interpretat greșit Legea 197/2021, ci mai ales pentru că nu au avut la dosar adeverințe eliberate conform legii.

Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat încă din luna octombrie pe mai multe cereri ale salariaților Complexului Energetic Oltenia, care au cerut pensionarea anticipată, invocând legile 197/2021 și 74/2022. Cererile oamenilor au fost respinse, dar, pentru cine citește motivările, rezultă că a fost doar o problemă de adeverințe, nu de interpretare a legilor. În aceste condiții, faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o interpretare unitară a legii, în favoarea salariaților, nu le rezolvă automat problema. 

Adeverințele pe care oamenii le-au avut atunci când au depus dosarul de pensie nu au fost corecte, după cum se arată în deciziile instanțelor: “Observând carnetul de muncă al reclamantului, adeverințele eliberate de angajator și întregul dosar de pensionare, instanța a constatat că acesta nu are mențiuni în carnetul de muncă și nu a anexat cererii de pensie nicio adeverință sau alte dovezi, care să ateste că a desfășurat activitate în condiții speciale de muncă și că a fost încadrat în condiții speciale de muncă, ci a făcut doar proba faptului că anumite perioade, a lucrat în alte condiții decât normale, însă, în condițiile grupei a II a de muncă și nu în condiții speciale, astfel cum solicită, care presupun bineînțeles, conform reglementărilor legale, și plata unei cote de contribuție corespunzătoare”. 

Adeverințele eliberate de Complexul Energetic Hunedoara salariaților care au cerut pensionarea anticipată fac referire expresă la Legea 197/2021, în baza căreia vârsta de pensionare a fost redusă cu 13 ani.

„Precizăm că din data de … până în data de…, a lucrat în cadrul societății în activitate de producție și mentenanță, conform prevederilor Legii nr.197 din 16 iulie 2021, care modifică și completează art.30, alin1, art.56, alin.1 lit.d, art.56, alin.3, lit.d, art. 56, din Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice” se arată în adeverință.

De astfel de adeverințe au nevoie și salariații Complexului Energetic Oltenia, altfel vor fi din nou plimbați cu anii în căutarea dreptății. Că, pentru unii, au trecut deja aproape doi ani de când ar fi trebuit să fie la pensie.

 

Vizualizări: 3,807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: