Actualitate

De ce nu poate vinde CE Oltenia energie pentru 2026

Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu a anunțat public vânzarea de pachete de energie electrică cu livrare în anul 2026. Deși compania a realizat tranzacții pentru anul 2025, inclusiv vânzarea de energie electrică cu livrare în tot anul 2025 la prețuri de peste 580 de lei/MWh, nu există informații disponibile despre tranzacții similare pentru anul 2026.

Motivul este simplu. Compania nu poate încheia contracte bilaterale decât la prețuri pe care poate să le acopere. Ori, câtă vreme guvernanții nu stabilesc ca societatea să primească bani pentru rezerva de capacitate ori un nou ajutor de stat, compania are costuri peste cele care se licitează în prezent. Este nevoie de o presiune publică, pentru ca guvernul să spună azi dacă va susține CE Oltenia în 2026, în caz contrar nu poate încheia contracte.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut energie electrică cu livrare în tot anul 2026 la prețuri variate, în funcție de momentul tranzacției și de condițiile pieței. Astfel, în septembrie 2024, compania a vândut energie la prețuri între 450 și 591 de lei/MWh (aproximativ 90–120 euro/MWh), în funcție de pachetul de energie și de cumpărător . În februarie 2025, prețurile au crescut, ajungând până la 591 de lei/MWh (aproximativ 120 euro/MWh).

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a vândut, de asemenea, energie electrică cu livrare în 2026 la prețuri semnificativ mai mari decât cele cu care a pornit licitația. Astfel, un pachet de 5 MW cu livrare bandă în perioada 1 ianuarie–31 decembrie 2026 a fost vândut la prețul de 481 de lei/MWh (aproximativ 97 euro/MWh), iar un alt pachet cu livrare vârf (luni-vineri, între orele 6 și 22) a fost vândut la prețul de 534 de lei/MWh (aproximativ 108 euro/MWh).

Ori, CE Oltenia este obligat să plătească aproape un certificat de carbon pentru fiecare MW vândut, iar un certificat poate costa și o sută de euro, uneori 80, alteori 60 de euro. Prețul este stabilit pe bursă. Câtă vreme este obligat la plata acestor certificate fără să primească niciun fel de ajutor, CEO nu poate vinde energie pentru 2026. Iar alte societăți vând mult mai scump decât produc și cu toții vom plăti energia mai mult decât face. Doar pentru că guvernanții, presați de Comisia Europeană, au blocat producătorii de energie pe cărbune.

Vizualizări: 1,702

Alte articole din Actualitate:

Citește și: