Actualitate

De ce nu cred salariații CE Oltenia că se închid grupurile energetice

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, dar și salariații exprimă opinii în spațiul public, cum că este imposibilă închiderea a noi grupuri energetice, în ciuda celor asumate prin planul de restructurare. Compania mai are doar opt grupuri, din care unul în modernizare. Două ar trebui închise la finalul anului.

Argumentul salariaților este simplu. România nu are capacități care să înlocuiască grupurile pe cărbune. Oricât de poluantă ar fi, oricât de scumpă, energia de la CE Oltenia tot este mai ieftină decât dacă am fi la mâna importurilor.

Pentru a doua zi la rând, cărbunele este pe primul loc ca sursă internă de producere a energiei. Și, când spunem cărbune, spunem Complexul Energetic Oltenia, pentru că ceilalți producători au cam dispărut.

Și totuși, parlamentarii au votat săptămâna trecută o ordonanță prin care toate grupurile CE Oltenia trec în rezervă tehnică din 2023 încolo. Cât va fi cerere, grupurile vor funcționa, dau asigurări politicienii, care spun că ordonanța a fost votată doar ca să luăm banii din PNRR, dar apoi vor drege ei legislația. Adică, au mers la fentă, cred ei, deși practica arată că, în urma unor astfel de fente, Comisia Europeană nu pierde niciodată.

 

Vizualizări: 2,949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: