Politică

Dan Vîlceanu: La PSD aveți o pasiune pentru găuri

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost chemat în Parlament să explice deficitul de 20 miliarde lei de la bugetul de stat. El a reiterat faptul că nu este vorba de o „gaură la buget”, ci bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, adică acest 20 miliarde lei reprezintă 3,3%.

„Nu există o gaură la buget. În primul rând, avem o încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru, în jur de 4,7 miliarde lei, faţă de estimat. Acum este şi o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îţi vin în primul semestru mai spre sfârşit, în sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie, avem declaraţia unică pe impozitul pe venit. Adică sunt lucruri care se reglează, dar aşa cum am făcut şi anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului, un avans al deficitului de aşa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu, am luat o decizie în coaliţie, noi facem analiză trimestrială, iar decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare pe cheltuieli”, a afirmat ministrul.

O replică neașteptată pentru social-democrat a venit din partea fostului ministru PNL de Finanțe Dan Vâlceanu, care i-a reproșat lui Câciu că încurcă cifrele.

„Domnul Câciu a preluat mandatul la Ministerul Finanțelor în 2021, luna noiembrie, moștenind un deficit de 4,7% din PIB și a reușit să facă 6,7% din PIB. Asta a reușit într-o lună. Verificați datele”, a punctat Vîlceanu.

„La PSD aveți o pasiune pentru găuri. În 2017 ați mai inventat o gaură. Gaura pe care Dragnea o ancheta cu o comisie împotriva lui Cioloș. Acum vă autogăuriți. Faceți comisie de anchetă să-l anchetați pe Câciu”, a mai adăugat Vîlceanu.

Replica PSD nu s-a lăsat așteptată, iar liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, le-a reproșat liberalilor că atunci când au fost chemați miniștri PNL în parlament, aceștia nu au fost atacați de PSD.

Vizualizări: 931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: