Actualitate

Dan Vasile: Noi nu intrăm în programul de închidere

Directorul Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, a declarat că societatea a fost decuplată de la programul de închidere a capacităţilor energetice, după desprinderea din Complexul Energetic Oltenia.

"Noi nu intrăm în programul de închidere, avem în perspectivă construirea unui grup pe gaze, iar grupurile pe cărbune vor funcţiona până în momentul construcţiei acestui nou grup pe gaze. După aceea vor rămâne de rezervă pentru situaţii mai complicate în sistemul energetic. Asigurăm energia termică pentru oraş, nu sunt probleme şi nici nu prevedem că vor fi probleme cu asigurarea acestei energii, iar salariaţii îşi vor păstra locurile de muncă. Electrocentrale Craiova nu este pe pierdere care să impună vreun program de restructurare cu şomaj tehnic sau alte chestiuni de felul acesta", a subliniat el.

Dan Vasile a adăugat însă că trebuie găsite soluţii pentru ca societatea să fie fiabilă şi să aibă un viitor în actualele tendinţe europene de decarbonare şi închidere a minelor de cărbune.
"Electrocentrale Craiova nu mai este prevăzută în programul de restructurare al CEO, însă trebuie să facem ca această societate să fie fiabilă şi să aibă un viitor. Pentru instalaţiile funcţionale - pentru cele două grupuri energetice în co-generare şi pentru cele două cazane de abur industrial pe gaz pe care le avem în momentul de faţă, societatea are toate autorizările şi îndeplineşte condiţiile de mediu prevăzute de legislaţia actuală, fiind conformă din punct de vedere al emisiilor de noxe. Prin urmare, nu suntem forţaţi sau nu avem anumite limitări de funcţionare date de neîndeplinirea acestor condiţii de mediu. Însă, ca perspectivă, ţinând cont de tendinţa europeană de decarbonare, de faptul că se va termina cărbunele în câţiva ani, la nivelul societăţii am realizat un studiu de fezabilitate pentru capacităţi de producere energie electrică şi termică pe gaze naturale în co-generare de înaltă eficienţă", a detaliat directorul Dan Vasile.

Potrivit acestuia, societatea a depus un studiu de fezabilitate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru construirea unei termocentrale pe gaz, de 295 MW/h, în vederea dezvoltării capacităţilor de energie electrică şi termică în co-generare de înaltă eficienţă, proiect care se află în evaluare la Ministerul Energiei şi Fondurilor Europene şi care s-ar ridica la circa 280 milioane euro.

Societatea mai are circa 500 de angajaţi, iar de la externalizare s-au făcut foarte puţine angajări, cele mai multe fiind făcute pe partea de muncitori din zona de producţie, unde există un deficit din cauza pensionărilor, media de vârstă a angajaţilor fiind destul de mare. 

 

 

Vizualizări: 2,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: