Politică

Cuvintele “mamă” și “tată”, interzise de Bruxelles. Reacția Academiei Române!

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, consideră că decizia luată la Bruxelles de a interzice folosirea cuvintelor ”mamă” și ”tată” în documentele interne de la Parlamentul European este una de tip dictatorial.

”Ideea de a interzice cuvinte este tipic dictatorială. Academia este o instituție care păstrează ce e bun. Pe măsură ce interzici cuvintele, omul le va repeta mai mult. Ne mai mirăm că se interzic bucăți muzicale”, a spus, la Aleph News, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Cuvintele ”mama” şi ”tata” ar trebui evitate în documentele oficiale la nivel european și ar trebui folosit termenul de ”părinți”. Recomandarea apare într-un ghid intern al Parlamentului European menit să ajute personalul acestei instituții să comunice.

Președintele Academiei Române a vorbit despre noua ordine mondială, în care se introduce o ”atmosferă a inculturii”. ”Există anumite forțe care ne-au răpit din drepturile cetățenești. Eu am spus ceea ce am vrut să spun, dar sunt oameni care sunt vulnerabili. Ne-am luptat să eliminăm aceste dictări și acum ne trezim restrânși în drepturile noastre, obligați să gândim cum vorbește o grupare”, a explicat profesorul Ioan-Aurel Pop.

Parlamentul European susține că nu a interzis folosirea cuvintelor mamă și tată, ci doar a întocmit un glosar intern, adresat în special traducătorilor din instituție, cu scopul asigurării utilizării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv. 

Acesta recomandă utilizarea termenului incluziv “părinți” strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. 

Documentul este de uz strict intern, se adresează în special traducătorilor din Parlamentul European care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul constituie norma și nu a fost conceput pentru a emite recomandări referitoare la activitatea și declarațiile deputaților europeni, potrivit unui comunicat dat de Parlamentul European.

Vizualizări: 3,053

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: