Anchetă

Cum să rămâi director în energie pe mai multe guvernări. Rolul foștilor ofițeri SRI și al nevestelor de politicieni!

Ion Sterian este directorul Transgaz, reconfirmat anul trecut pentru un nou mandat de patru ani. Din 2013 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație și de atunci a rămas în conducere. Cum? Aplicând o rețetă confirmată deja, angajând generali în rezervă, soții și copii de politicieni, rude de procurori și judecători. 

Pe scurt, asigurându-și propte politice și în servicii. Iată doar câteva exemple, prezentate până acum în presa centrală.

Generalul SRI (r), Marius Stoica, fostul șef al acoperiților SRI, a devenit consilierul directorului general, după ce, în 2017, a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis.

Alexandru Iuga este și el general (r) SRI și actualul director al Direcției Aprovizionare și Transport din cadrul Transgaz. A fost trecut în rezervă în 2009 de către fostul președinte Traian Băsescu cu gradul de general de brigadă cu o stea.

Cezar Aurelian Țolescu este colonel (r) SRI. Acum, colonelul este șef serviciu la Unitatea de management al proiectului BRUA din cadrul Transgaz. BRUA este conducta de gaz care traversează Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Construcția ei a fost demarată de Transgaz în 2018.

Geanina Elena Țolescu este soția colonelului Țolescu și lucrează și ea la Transgaz. Ea ar fi fost ofițer SRI la Direcția de contraspionaj radio. Acum, este șef serviciu Monitorizare, control costuri și management financiar la BRUA.

Chestorul (r) Nelu Pop a fost șef al Poliției de frontieră și al Inspectoratului pentru Imigrări. Din 2016 este consilier al directorului general Transgaz.

Viorel Ciprian Achim a fost ofițer SRI și acum este șef al Departamentului Calitate Mediu, Protecţie şi Securitate din Transgaz.

Ionel Sârbu a fost polițist, iar acum este șef al Departamentului Terenuri din cadrul Transgaz.

Vasilica Grăjdan este soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan. În 2017, după ce Ion Sterian a devenit director general al Transgaz, ea a devenit șefa Direcției Planificare și Organizare Resurse Umane din cadrul companiei naționale.

Maria Davidoiu este soția lui Eugen Davidoiu, fost şef la TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica sau Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Maria Davidoiu este șef birou Achiziții la Transgaz.

Daniela Motreanu este soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Daniela Motreanu este șef birou administrativ și activitate de reprezentare din cadrul Transgaz.

Nicoleta Nicolicea este soția deputatului PSD, Eugen Nicolicea. Și ea este șef serviciu în cadrul proiectului BRUA din 2017, potrivit declarației de avere. Nicoleta Nicolicea a fost jurnalistă de tabloide și, înainte de a ajunge la Transgaz, a făcut parte din CA al TVR, a lucrat la Poșta Română și a fost consilier al premierului Ponta.

Ayten Gerea este soția deputatului ALDE și fost ministru al Energiei, Andrei Gerea. Ea lucrează ca specialist PR la Transgaz și a declarat un venit de peste 6500 de lei pe lună de la compania de transport gaz, în 2019. Soția lui Gerea a fost angajată în 2016.

Elena Laura Chițoiu este fosta soție a lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat și fost ministru al economiei. Lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București a Transgaz. Potrivit declarațiilor de avere și interese, Elena Laura Chițoiu a fost și consilier la Ministerul Mediului, iar până să se angajeze la Transgaz a fost director în cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară. În 2014, a fost trimisă în judecată de DNA pentru grup infracțional și abuz în serviciu în dosarul ASF, în care a fost arestat preventiv fostul șef ASF, Dan Radu Rușanu. 

Tot la Transgaz a deținut funcția de director adjunct și Sergiu Lascu, fratele fostei șefei DNA, Laura Codruța Kövesi.

Și să nu uităm de Cristinel Dăncilă, soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă, care a fost și el angajat consilier la Transgaz.

Observați că oameni din mai multe partide și-au legat conductele la Transgaz. Ce primește la schimb Ion Sterian? Posibilitatea de a face afaceri bănoase în domeniu, prin firma soției sale, asociată la rândul ei cu personaje din grupuri de interese. Milionari de top au acces la afacerile Transgaz.

Să nu credeți că Ion Sterian este vreun specialist de care compania nu se poate lipsi. Înainte să se înțepenească la Transgaz, Ion Sterian a fost director în cadrul Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, director Direcţia de Administrare Patrimoniu la Primăria sectorului 1, director la Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Brăila, subsecretar de stat la Turism și director la Petrotrans.

Omul este specialist în învârteli, asta nu o poate contesta nimeni.

Vizualizări: 5,091

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: