Actualitate

Cum motivează instanțele respingerea cererilor de pensionare depuse pe legea 197/2021

A trecut un an de la adoptarea legii prin care minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia li s-a promis că se pot pensiona la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime în muncă, dintre care 25 lucrați în producție. O lege scrisă prost de politicieni și care i-a încăierat pe liderii sindicali care au simțit nevoia să țină cu un partid sau altul.

Din păcate, Casa de Pensii a interpretat legea în sensul în care condițiile speciale care aduc o reducere de șase luni la fiecare an lucrat sunt recunoscute după intrarea în vigoare a Legii 197/2021, nu retroactiv, așa cum politicienii au spus pe gură, dar nu au scris explicit în lege. 

Vă prezentăm cazul unui salariat de la Termocentrala Craiova II, care a dat în judecată Casa de Pensii Dolj și a pierdut definitiv zilele trecute la Curtea de Apel Craiova.

Salariatul are meseria de operator și a invocat faptul că, potrivit Legii 197, a lucrat permanent în condiţii speciale, cu mult peste 25 ani. 

Instanţa a apreciat că “atunci când legiuitorul a dorit ca activitățile desfăşurate anterior intrării în vigoare a unui act normativ sau anterior unei date anume să fie asimilate condiţiilor speciale a specificat expres ori în interiorul actului normativ ori printr-un alt act normativ”.

Și a argumentat instanța cu pct. 1 din OUG 10/2020, prin care s-au acordat drepturi minerilor de subteran și care suna așa: “Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. a), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariaţii au desfăşurat activităţi miniere, în subteran, cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în luna respectivă, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă".

În concluzie, judecătorii craioveni au stabilit că legea 197/2021, așa cum a fost adoptată, se aplică doar pentru perioada lucrată după intrarea în vigoare a acesteia.

Vizualizări: 12,468

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: