Actualitate

Cum arată adeverințele în baza cărora salariații CE Hunedoara sau pensionat anticipat

Adeverințele eliberate de Complexul Energetic Hunedoara salariaților care au cerut pensionarea anticipată fac referire expresă la Legea 197/2021, în baza căreia vârsta de pensionare a fost redusă cu 13 ani.

„Precizăm că din data de … până în data de…, a lucrat în cadrul societății în activitate de producție și mentenanță, conform prevederilor Legii nr.197 din 16 iulie 2021, care modifică și completează art.30, alin1, art.56, alin.1 lit.d, art.56, alin.3, lit.d, art. 56, din Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice” se arată în adeverință.

Legea a fost aplicată în defavoarea salariaților din minerit și termocentralele de cărbune, la nivelul țării, din două motive. Un motiv este legat de interpretarea Casei Naționale de Pensii, potrivit căreia legea nu recunoaște retroactiv condițiile speciale de muncă. Din acest motiv, peste zece mii de salariați din întreaga țară au mers în instanță și au avut câștig de cauză. Mai puțin cei din Oltenia și multă vreme s-a crezut că aici judecătorii interpretează legea diferit. 

“Sabotorii”a prezentat însă în ultimele zile informații din două dosare, din care rezultă clar că judecătorii înțeleg legea la fel ca și colegii lor din țară, doar că actele depuse la dosar sunt diferite. Adică adeverința primită de salariați de la compania energetică din Gorj nu a fost potrivit prevederilor noii legi.

Aici liderii sindicali ar fi putut să se implice mai mult în sprijinirea oamenilor, dar s-au lăsat prinși în dispute politice, uitând de interesul salariaților.

 

Vizualizări: 3,129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: