La modă

Cum afumăm slănina de porc

Românii au început deja să taie porcii, deși ar mai fi o lună până la Crăciun. Vă prezentăm două rețete de slănină afumată.

Slănină afumată simplă. Slănina afumată simplă se prepară din slănina sărată de pe care se scutură sarea. Se taie în bucăţi de 30-50 cm lungime şi 10-15 cm lăţime din slănina groasă de 2-4 cm.

Bucăţile de slănină se pun la desărat în apă călduţă timp de o oră, apoi în apă cât mai rece pentru un sfert de oră. Apoi bucăţile legate cu sfoară se pun la zvântat şi se dau la fum.

După 2-3 zile culoarea lor devine roşcată-gălbuie şi afumarea se consideră terminată. Temperatura fumului să nu fie mai ridicată decât temperatura camerei.

Slănină afumată cu boia (papricată). La prepararea acesteia se folosesc costiţe. Costiţele proaspete se şterg cu o cârpă curată şi uscată şi se modelează după preferinţă. Se freacă cu sare măcinată fin.

După această sărare prealabilă, se aşează bucăţile în vasul de sărat, cu şoricul dedesubt, fiecare bucată presărându-se cu sare. Acesta contituie primul strat. Apoi straturile le aşezăm în aşa fel încât şoricul să fie peste şoric şi partea de slănină peste partea de slănină. Între straturile de slănină se pot pune şi căţei de usturoi.

Acest fel de slănină se ţine în sare în jur de 8-10 zile, fiind întoarse din trei în trei zile, astfel ca părţile de jos să ajungă deasupra. În cursul întoarcerii bucăţile trebuie scăldate în saramura din fundul vasului.

După terminarea sărării, bucăţile se aşează pe masă şi se presară cu boia, pe partea cu slănină. Boiaua o frecăm se slănină cu o bucată de cârpă uscată apoi lăsăm să stea 4-5 ore. În sfârşit se pun la zvântat după care se dau la fum.

Vizualizări: 936

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: