Social

Cu cât vând gorjenii porumbul în acest an

Gorjenii încă nu au recoltat porumbul, dar deja pun anunțuri pe paginile de socializare, pentru a-l vinde. “Porumb producție 2023, Capul Dealului, jud. Gorj. 1 leu/Kg”, este un anunț postat pe facebook. Întrebat ce cantitate are, gorjeanul a răspuns că încă nu l-a recoltat, dar estimează că va avea între 200 și 300 de tone.

“De pomană, dar nimeni nu mai creste animale, e mai simplu la supermarket, să cumpere din alea crescute cu stimulatori de creștere”, a comentat un gorjean. “De aia suntem bolnavi”, a reacționat altcineva.

“Vând boabe porumb 1,5 lei kg și grâu 1,5 lei kg, calitate foarte bună, iar la o tonă ofer transport”, este anunțul unui gorjean din Slivilești.

Un gorjean din Țânțăreni încearcă să vândă porumbul la 1,2 lei/kg și grâul la un leu kilogramul.

Grâu la 1,2 lei/kg are la vânzare un gorjean din Bălești. Un fermier din Novaci vinde porumbul cu 1,2 lei/kg, iar un altul din Tămășești încearcă să obțină 1,3 lei.

Desigur, prețul depinde de cantitatea cumpărată, de calitatea boabelor, de umiditatea acestora.

Gorjenii spun că, pentru a avea carne bio, este important să crească păsările în gospodării, cu cereale care nu au prea multe chimicale.

Ce amestec de cereale sa incluzi in uruiala pasarilor?


Nutrientii esentiali pentru hrana pasarilor sunt apa, proteinele, carbohidratii, grasimile, vitaminele, calciul, fofsorul si manganul. 

- grâu: una dintre cele mai bune cereale. Din acest motiv ar trebui sa o includeti in ratia de hrana a pasarilor. 

- orz: nu este la fel de placut de gaini precum graul sau ovazull, dar contine mai multe fibre si este o sursa excelenta de grasimi. 

- porumb: usor disponibil, este un ingredient care nu trebuie sa lipseasca din amestecul de uruiala.

- mei: este usor digerabil si ajuta la cresterea temperaturii corporale.

- secara: nu este la fel de benefica precum celelalte, asadar includeti doar o cantitate mica. Poate fi aruncata pe jos impreuna cu alte tipuri de boabe, pentru ca pasarile sa zgarie in ele.

- in: desi nu este cereala, este o sursa foarte buna de proteina. O cantitate mica poate fi amestecata in uruiala.

Pentru a pregati propriul furaj vei avea nevoie de o moara de cereale. In functie de numarul de pasari pe care le ai, poti alege una profesionala sau una mai mica, potrivita uzului casnic. Cu aceasta vei putea macina boabele, asigurandu-te, astfel, ca uruiala este mereu proaspata. 

De asemenea, vei avea nevoie de un spatiu de depozitare corespunzator. Ia in considerare niste butoaie sau lazi cu partitii si capac pentru fiecare tip de boabe. Va trebui sa le cureti complet o data sau de doua ori pe an, pentru a preveni infestarile cu daunatori.

În concluzie, cea mai buna modalitate de a te asigura ca pasarile beneficiaza de cea mai buna hrana este sa o prepari chiar tu din cereale nutritive si bine alese. 

Vizualizări: 12,103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: