Politică

Credeți că plătește cineva pentru pomenile electorale date din buget?

Primarul, secretarul și consilierii locali din Fărcășești, care erau în 2012, au fost dați în judecată de primărie pentru recuperarea sumei de 155.230 lei, folosită pentru tot felul de pomeni electorale, după cum a constatat Curtea de Conturi.

Procesul a fost finalizat la începutul acestui an la Tribunalul Gorj, care a constatat sec că este perimată cererea de chemare în judecată. 

Și cam așa se întâmplă pe la toate primăriile, cu toate sporurile date pe lângă lege, cu toate cheltuielile făcute fără noimă. Curtea de Conturi constată, vedem în rapoartele anuale cum impun cei de acolo recuperarea a nu știu câte miliarde la nivel național, dar de fapt în buget nu se întoarce nimic.

În 2012, an electoral, aleșii locali din Fărcășești au aprobat acordarea de ajutoare sociale sub formă de pachete cu produse alimentare pentru locuitorii care aveau un salariu minim pe economie, contravaloarea acestor pachete ajungând la suma totală de 81.498 de lei.

Controlul Curții de Conturi a fost făcut în 2013, încă de atunci s-a dispus recuperarea sumelor. Decizia a fost contestată, instanța a dat dreptate Curții de Conturi, dar aleșii locali tot nu au făcut demersuri să recupereze banii, că doar i-ar fi recuperat din buzunarele lor. 

În 2016, Curtea de Conturi a constatat din nou că primarul de atunci nu a recuperat banii. S-a schimbat primarul, cel actual a cerut recuperarea banilor în 2018, suma actualizată ajungând între timp la 155.230,22 lei.

Calculul făcut la virgulă nu ajută pe nimeni, pentru că există tehnici complexe pentru pierderea unor astfel de procese în instanță. Nu intrăm în chichițele juridice, cert este că, în februarie 2021, Tribunalul Gorj a constatat cererea de recuperare a banilor ca fiind perimată. 

Dacă tragem linie, pe lângă pomenile electorale de 80 de mii de lei date unor oameni necăjiți, o grămadă de funcționari ai statului au păpat de o sută de ori pe atât, timp de nouă ani, plimbând hârtii, pentru ca în final să nu rezolve nimic.

Vizualizări: 1,567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: