Actualitate

Construcțiile ilegale din Târgu Jiu devin... legale

Administrația locală din Târgu Jiu vrea să pună în legalitate construcțiile executate ilegal după data de 1 ianuarie 2018, fiind vorba în special de balcoanele amenajate la parterul blocurilor, dar și despre spațiile comerciale construite fără autorizație. În acest sens, Consiliul Local va adopta un regulament, în ședința programată pentru data de 27 aprilie. 

Intrarea în legalitate a celor care au edificat astfel de construcții se va face în două etape. Astfel, va trebui clarificat regimul juridic al terenului pe care a fost realizată construcția și va fi acordat un drept de folosință, contra unei sume de bani. În cea de-a doua etapă, va fi eliberată o adeverință în vederea înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.

”Proiectul ce se dorește a fi aprobat stabilește procedura prin care Municipiul Târgu Jiu reglementează existența și ocuparea domeniului privat al unității administrativ teritoriale, de anumite construcții, extinderi ale unor spații de locuit/spații cu altă destinație decât cea de locuință, realizate fie prin procedura schimbării de destinație, fie din construcția inițială, aflate la parterul blocurilor, pentru care execuția lucrărilor de construire s-a realizat fără autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art.31, din legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată cu modificările și completările ulterioare, nu mai permite aplicarea sancțiunilor”, se arată în raportul de specialitate, întocmit de arhitectul șef al municipiului, atașat proiectului de hotărâre. 

Dat fiind faptul că este o hotărâre care ține de patrimoniu, cvorumul de aprobare necesar este cel al majorității absolute din numărul total de consilierii locali în funcție. 

În regulament se arată că vor fi exceptate construcțiile edificate la etajele superioare, fie peste extinderea construcției de la parter sau pe alte structuri de lemn, metal sau beton, dar și terasele deschise sau închise parțial, foișoare, chioșcuri și pergole. 

Târgujienii care vor obține dreptul de superficie vor plăti, sub formă de rate trimestriale, o sumă egală cu tariful lunar aprobat de Consiliul Local în funcție de suprafață și destinația construcției. Dreptul de folosință va fi constituit pentru 25 de ani. 

Pentru ocuparea ilegală a terenurilor, primăria Târgu Jiu va percepe o sumă, cu titlul de prejudiciu, echivalentul tarifelor stabilite de Consiliul Local calculate pe 5 ani.

 

Vizualizări: 6,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: