Actualitate

Consiliul Legislativ schimbă cuvinte în ordonanța Turceni - Rovinari

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil ordonanței de urgență a guvernului, prin care grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni să poată funcționa până la 1 octombrie 2023.

A avut totuși câteva observații. Astfel, Consiliul Legislativ cere înlocuirea sintagmei “se aprobă amânarea închiderii a 660 MW” cu “se aprobă amânarea scoaterii din exploatare a 660 MW”.

Guvernul nu pare să țină cont de recomandările Consiliului Legislativ, câtă vreme a aprobat ieri actul normativ prin care s-a aprobat amânarea închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) și Turceni 7 (330 MW) și a exploatărilor miniere aferente acestora aparținând Societății Complexul Energetic Oltenia, pentru a nu pune în pericol buna funcționare a Sistemului Electroenergetic Național.

“Potrivit actului normativ, se aprobă amânarea închiderii a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.334/2022, cu modificările și completările ulterioare și a exploatărilor miniere aferente acestora, până la data de 1 octombrie 2023”, a transmis guvernul.

Decizia a fost luată potrivit prevederilor Legii nr.334/2022 care precizează că ”în situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic”.

 

Vizualizări: 1,827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: