Actualitate

Conservare, dar pe banii cui?

Complexul Energetic Oltenia încheie anul cu o mare incertitudine, în privința grupurilor energetice 3 Rovinari și 7 Turceni. Legea spune că grupurile vor intra în conservare, politicienii spun că nu se închid, compania speră să le țină măcar în rezervă tehnică, pentru a le putea porni la cererea dispecerului energetic național.

Dacă grupurile intră în conservare, întrebarea este pe banii cui se face acest proces? Teoretic, interesul de a avea aceste grupuri în conservare este al statului român, nu al CE Oltenia. Și atunci, statul ar fi trebuit să creeze deja un mecanism de finanțare, ceea ce nu a făcut.

Chiar și în cazul în care grupurile ar fi în rezervă tehnică, tot statul ar trebui să suporte o parte din costuri.

Politicienii care ne dau asigurări de dimineața până seara că nu se închid grupurile vor doar să creeze perdele de fum, până când ne vom lămuri dacă cei de la Comisia Europeană dau dovadă de înțelegere. Câtă vreme însuși premierul Ciucă a fost la negocieri și nu a obținut nimic, ba a și modificat pe furiș Legea decarbonizării, nu ar trebui să avem așteptări. E vorba aia cu speranța care moarte ultima...

Termocentrala Mintia a fost închisă și nimeni nu a reacționat la modul serios. Tot așa, au fost multe perdele de fum, oamenii au crezut până în ultimul moment că nu se va întâmpla. Încet, încet, așa se întâmplă și cu grupurile Complexului Energetic Oltenia. Mult zgomot, dar planul de închidere își urmează cursul.

 

Vizualizări: 2,051

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: