Actualitate

Confirmare: CE impune închiderea grupurilor 3 Rovinari și 7 Turceni

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a confirmat pentru national.ro faptul că României i se va impune închiderea a două grupuri energetice, 3 Rovinari și 7 Turceni, în schimbul eliberării unei noi tranșe din PNRR.

”Ministerul Energiei a pus în conservare termocentralele pe cărbune, deși în PNRR era trecută închiderea lor. În continuare sunt niște schimburi de opinii, pentru că și în interiorul Comisiei Europene sunt puncte de vedere diferite pe această tematică”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.

Suma aflată în joc este de trei miliarde de euro, bani pe care unii abia așteaptă să îi sifoneze. Vă reamintim că și prima tranșă din PNRR a fost condiționată de adoptarea pe repede înainte a Legii decarbonizării.

România încearcă să obțină o păsuire de la Comisia Europeană, invocând faptul că România vrea să ajute Republica Moldova cu energie, ceea ce nu ar putea face cu termocentralele închise.

“Avem direcții generale din Comisia Europeană care spun că trebuie să furnizăm în continuare energie Republicii Moldova și nu am avea capacitatea s-o facem dacă am merge pe o închidere totală a termocentralelor pe cărbune, cum este scris în PNRR. Dar Direcția din Comisia Europeană care se ocupă de PNRR-uri nu consideră că obiectivul decarbonizării a fost realizat așa cum scrie în PNRR, chiar dacă există alte puncte de vedere venite de la Comisie. Noi ar fi trebuit să solicităm o modificare a PNRR în acest aspect, dar nu s-a făcut până acum și nici nu am văzut vreo intenție în acest sens”, a mai spus europarlamentarul Victor Negrescu.

Acesta atrage atenția că noile proiecte energetice finanțate din PNRR și Fondul de Modernizare trebuie finalizate până în 2026, iar cele mai multe nu sunt începute. 

”Marea problemă este că apelurile de proiecte pe zona Ministerului Energiei nu sunt încă realizate pe această componentă din PNRR, de abia au reușit să facă ceva pe Fondul de Modernizare, dar prea puțin. Iar timpul este scurt, până în 2026, când trebuie finalizate proiectele. Sunt niște state care explorează varianta prelungirii termenului limită, dar nu cred că se va reuși ceva”, a precizat Victor Negrescu.

Mai multe surse au spus pentru Sabotorii că grupurile ar putea fi închise la 28 februarie.

Vizualizări: 3,436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: