Eveniment

Condamnare pentru un tânăr de 24 de ani

Un tânăr de 24 de ani din comuna gorjeană Dănești a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, după ce a condus un autoturism fără a deține permis de conducere și a provocat un accident de circulație. Hotărârea instanței nu este însă definitivă.

Fapta a avut loc în 16 septembrie 2020. Acesta a condus autoturismul marca Volkswagen Passat pe drumul județean DJ 663. Pe raza satului Ungureni, acesta a pierdut controlul volanului, a derapat în șanțul de pe marginea drumului, intrând în coliziune cu un stâlp de electricitate. 

”Cu ocazia verificărilor, s-a stabilit că acesta nu avea alcool în sânge, însă nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. S-a stabilit că în autoturism se afla și pasagera (…), aceasta fiind mama inculpatului”, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu. 

Autoturismul era al unui coleg de muncă, care a aflat că acesta i-a luat mașina abia după producerea accidentului. Tânărul imprudent l-a sunat și i-a explicat că a luat autoturismul deoarece a trebuit să transporte o saltea.

Fiind audiat, tânărul a spus că în timp ce conducea mașina pe drumul județean i-a sărit brusc în faţă un câine. Astfel, a încercat să îl evite, însă a pierdut controlul şi a intrat în şanţul de pe marginea drumului, oprindu-se în stâlpul de la reţeaua electrică.

La pronunțarea pedepsei, magistrații au ținut cont de faptul că acesta nu are antecedente penale. ”În procesul de individualizare, instanţa are în vedere vârsta, lipsa antecedentelor penale şi drumul mai puţin circulat pe care a condus fără permis, fiind adevărat a fost implicat într-un eveniment rutier prin pierderea controlului asupra volanului, instanța apreciază că este vorba despre o excepţie nefericită în existenţa unei persoane care până la vârsta de 24 de ani a avut un comportament exemplar şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul să evite acest episod nefericit, fiind adevărat că pentru ca pedeapsa aplicata să-şi poata îndeplini funcţiile ce-i sunt atribuite în vederea realizării scopului sau preventiv si educativ trebuie sa corespundă potenţialului de pericol social pe care îl reprezinta în mod concret persoana fiecarui inculpat, precum si aptitudinii acestuia de a se îndrepta ca efect al tratamentului sancţionator aplicat. De asemenea, având în vedere și faptul că măsurile stricte impuse în timpul pandemiei de COVID-19 au reprezentat un factor major de stres, iar aceste acumulări psiho-emoționale, pot refula în moduri greu de prevăzut și gestionat”, scrie în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu din 17 noiembrie. 

Astfel, instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei închisorii și a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani. ”În baza art. 404 alin. 3 Cod procedură penală, rap. la art. 88 Cod penal atrage atenția inculpatului asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și obligațiilor impuse și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege ori săvârșește o nouă infracțiune intenționată, instanța revocă amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei în regim de detenție”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Jiu.

foto arhiva

Vizualizări: 1,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: