Eveniment

Condamnare cu executare pentru un șofer beat 

Un bărbat din comuna gorjeană Mătăsari a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare, cu executare. Acesta a fost judecat și pedepsit după ce a condus un autoturism în stare de ebrietate. 

Este vorba de o faptă care a avut loc în urmă cu mai bine de cinci ani, în 30 martie 2017. A fost la pescuit, unde a consumat băuturi alcoolice. În seara zilei respective, după ce a venit de la pescuit, a făcut un schimb de autoturisme cu un alt bărbat.

S-a întâlnit pe raza comunei Mătăsari cu un amic căruia i-a spus despre schimbul de autoturisme, după care cei doi s-au deplasat la autoturismul marca Dacia 1310, au urcat în autoturism şi au consumat băuturi alcoolice, respectiv, bere, pe care au cumpărat-o dintr-un magazin.

Apoi, a pornit autoturismul respectiv, l-a condus pe strada Pieţii din Mătăsari, aproximativ 500 metri, a ieşit în DJ 673 A (drumul de variantă al comunei Mătăsari), iar după ce a parcurs aproximativ 200 metri, autoturismul s-a oprit.

A încercat în mai multe rânduri să-l pornească, dar nu a reușit. Atunci, amicul său, care nu avea permis de coducere, a trecut la volan, iar el s-a așezat pe bancheta din faţă dreaptă a autoturismului. 

La scurt timp, lângă ei a oprit o autospecială de poliţie, cei doi fiind conduși la sediul Postului de Poliţie Mătăsari, unde au fost testați cu aparatul etilotest, după care au fost duși la Spitalul Orăşenesc Turceni, unde le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

”Inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, la ora 03,04, acesta afişând o alcoolemie de 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. Din buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie emis de SML Gorj rezultă că inculpatul avea o alcoolemie de 2,05 g%0 la proba de sânge recoltată la ora 04,50 şi o alcoolemie de 1,85 g%0 la proba de sânge recoltată la ora 05,50”, se arată în documentul de la instanță. 

În cursul cercetării judecătoreşti, șoferul imprudent a fost citat cu mandat de aducere dar nu a fost prezent la niciun termen de judecată.

La pronunțarea pedepsei, magistrații au ținut cont că acesta a mai fost condamnat la închisoare și în trecut, pentru tâlhărie. 

”Prin urmare, ţinând cont de persoana inculpatului, instanţa consideră că pronunţarea condamnării constituie un avertisment pentru acesta, care îl va determina să conştientizeze gravitatea acţiunilor sale, îl va responsabiliza în sensul respectării prevederilor legale. Astfel, instanţa va dispune condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drum public a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art.336 alin.1 C.pen. cu aplicarea art. 41 C. pen. şi art. 43 alin. 5 C. pen”, mai scrie în hotărârea Judecătoriei Motru. 

Hotărârea pronunțată în 5 decembrie de magistrații din Motru nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel. 

 

Vizualizări: 776

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: