antiVirale

„Comoara” dintr-o pădure de lângă Târgu Jiu

O priveliște splendidă se dezvăluie, în aceste zile, într-o pădure de lângă Târgu Jiu, în Dănești. A înflorit laleaua pestriță, o floare protejată pentru că e pe cale de dispariție. Turiștii și iubitorii de natură sunt invitați în pădure, dar sunt rugați să fotografieze și să admire florile de la distanță, fără să le rupă.

 

Un pădurar din Dănești păzește florile împreună cu câțiva localnici. Sunt și ghizi pentru turiști, dar au grijă să le spună și că nu trebuie să rupă floarea pe cale de dispariție.

 

De câteva zile, pe mai bine de 100 de hectare, în pădurea din Dănești din Gorj, pare că s-a așternut un covor mov. La umbra stejarilor, a înflorit laleaua pestriță, o floare pe cale de dispariție care e păzită, de mai bine de 40 de ani, de pădurarul din comună. “Trebuie avut grijă, că e păcat să pierdem frumusețea asta. Când lipsește el, paznicul, câțiva localnici străbat potecile din pădure, voluntar, și au grijă să nu rupă nimeni florile”, a spus primarul din Dănești, Mădălin Paliță.

 

Laleaua pestriță stă înflorită două săptămâni. Mai este cunoscută și ca floarea de șah și asta datorită desenelor de pe petale asemănătoare careurilor de pe tabla de șah.

 

Pe o suprafață mai mică, laleaua pestriță mai poate fi admirată în Timiș, Bistrița – Năsăud ori Maramureș.

Vizualizări: 7,470

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: