Actualitate

Clotilde Armand, contract de salubritate cu o firmă fondată de mafia siciliană

Este stare de alertă în Sectorul 1 București din cauza gunoaielor de pe străzi, ceea ce i-a permis primăriei să selecteze altă firmă pentru colectarea deșeurilor, în locul Romprest.
Contractul a fost atribuit prin încredințare directă firmei Brai-Cata și presupune colectarea a 100 de tone de deșeuri necontrolate de pe spațiile verzi din Sectorul 1. Tariful Brai-Cata este de 629 de lei pe tonă fără TVA, mult mai mare decât tariful Romprest.

Compania Brai-Cata a fost fondată de sicilieni acuzați de legături cu Cosa Nostra. Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul Oficial, în februarie 2008, compania Urban a lui Doru Florescu a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la Brai-Cata, cu sediu la acea vreme în Brăila, de la cetățenii italieni Rosario Raneri din Bagheria, Esposito Raffaele și Nudo Ernesto din Siracusa, Sicilia.

Potrivit presei anilor 2000, italianul Rosario Raneri, un fost polițist, a fost vizat de o anchetă de spălare de bani a Parchetului general, cu Direcția de Investigații Antimafia de la Roma. Raneri era acuzat de legături cu Cosa Nostra.

După plecarea italienilor din România, Urban a fost acționar majoritar la Brai-Cata din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017.

Acum, Brai-Cata este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu, de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea.

Petrescu a devenit acționar unic în august 2017, când acționarul majoritar de până atunci, firma de salubritate Urban din Vâlcea, acum în insolvență, a ieșit din acționariatul Brai-Cata. 

Romprest percepea 159 lei, fără TVA, pentru colectarea unei tone de deșeuri municipale, plus 64 de lei pentru transportul fiecărui metru cub de deșeuri. Potrivit reprezentanților Romprest, un metru cub de deșeuri are cam 350 de kilograme. Prin urmare, transportul la Romprest ar mai costa 184 de lei fără TVA pe tonă. Așadar, colectare plus transport pe tonă ar fi 343 de lei. Asta în timp ce tariful Brai-Cata este de 629 de lei pe tonă fără TVA.

 

Vizualizări: 3,033

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: