Actualitate

CEZ primește bani din PNRR-ul românesc, CE Oltenia nu

CEZ România, companie patronată de statul ceh, a depus la Ministerul Energiei o listă de proiecte în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru accesarea de fonduri europene, a afirmat, marţi, Doina Vornicu, directorul de operaţiuni al companiei.

Sunt ceruți bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și din Fondul de Modernizare, la care Complexul Energetic Oltenia nu are acces din cauză că nu a fost aprobat planul de restructurare de către Comisia Europeană. Nici bani din Fondul de Tranziție Justă nu poate accesa CE Oltenia, din cauză că are pierderi.

În schimb, companii patronate de statele altor țări au acces la astfel de finanțări. „Am înaintat către Ministerul Energiei o listă de idei de proiecte, mare parte dintre ele au şi studiu de fezabilitate, în valoare de 500 de milioane de euro, pe toate programele, inclusiv PNRR, fondul de modernizare. Suntem foarte activi în această zonă", a spus Vornicu, potrivit Agerpres.  

Proiectele de investiţii vizează în special creşterea gradului de digitalizare a reţelei de distribuţie.  

Grupul CEZ în România a înregistrat anul trecut un profit net de 333,8 milioane de lei, mai mare cu 25% faţă de 2019 (268 milioane de lei). 

Managerul CE Oltenia, Daniel Burlan, spunea zilele trecută că speră în aprobarea planului de restructurare până în septembrie, pentru a putea depune în octombrie proiecte pentru a accesa bani din Fondul de Modernizare.

Vizualizări: 3,258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: