Politică

Cea mai mare agenție bugetofagă - Cât vor cotiza toate companiile statului la AMEPIP

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, un proiect de lege inițiat de Guvernul Ciucă, ce înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat.

Un amendament aprobat arată că agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România. Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), despre care Economedia.ro a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului. Camera Deputaților este cameră decizională. Legea merge acum la promulgare.

Ce înseamnă 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România? De exemplu, anul trecut, doar 5 companii energetice controlate majoritar de statul român au cumulat venituri de 37 de miliarde de lei (aproape 8 miliarde euro). 0,1% din această sumă ar însemna un buget de 37 de milioane de lei pentru AMEPIP de la numai 5 companii.

În România există peste 1.100 de companii controlate majoritar de stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor arată că companiile controlate majoritar de stat au realizat venituri de 81 miliarde lei, în primele nouă luni din anul 2022. Extrapolat, asta ar însemna un venit de peste 100 de milioane de lei anual pentru AMEPIP. Spre comparație, Autoritatea de Reglementare în Energie a avut un buget de 166 milioane de lei în 2022.

Proiectul de lege a primit 184 de voturi „pentru”, 83 de voturi „contra”, au fost 14 abțineri și o persoană nu a votat. USR a anunțat că a votat împotriva proiectului PSD-PNL spunând că „întărește căpușarea companiilor de stat”. Inclusiv liberalii, care au amenințat anterior că nu vor vota acest proiect, au votat „pentru”.

O prevedere din proiect, care a rămas nemodificată, i-ar face pe funcționarii AMEPIP cei mai bine plătiți bugetari. Astfel, ei ar avea un salariu cu 50% mai mare decât alți bugetari cu poziții similare în administrație.

 

 

 

Vizualizări: 1,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: