Actualitate

Ce sunt “activitățile asimilate” din legea pentru pensionarea minerilor și energeticienilor

Legea care a redus vârsta de pensionare pentru salariații din termocentralele pe cărbune și carierele miniere va intra în vigoare peste o săptămână, dar normele de aplicare se lasă așteptate.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a spus că trebuie făcute acte adiționale pentru mii de salariați care vor fi încadrați în condiții speciale.

“Trebuie nominalizate posturile care vor fi încadrate în condiții speciale, pentru că începând din luna septembrie trebuie să plătim 8% la fond de salarii pe fiecare persoană care este încadrată în condiții speciale. De la 1 septembrie, fiecare salariat va avea punctajul acela de 1,5, pe care acum nu îl are”, a spus Pîrvulescu.

Legea este neclară, pentru că prevede încadrarea în condiții speciale și a celor din activități asimilate celor de producție, dar nimeni nu știe ce înseamnă asta. “Peste 80% din activități sunt clare, dar mai sunt acele activități asimilate. Termenul ăsta de activități asimilate nu există în terminologia managementului resurselor umane. Vorbim de activitate principală, auxiliară, conexă, colaterală, dar nu există niciunde termenul de activitate asimilată”, a precizat liderul FNME.

Și administrația a susținut că legea nu este clară, deoarece reduce vârsta de pensionare pentru salariații din producție și cei din locuri de muncă asimilate celor din producție. Iar pentru CE Oltenia nu este clar care sunt locurile de muncă asimilate.

Vizualizări: 5,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: