Actualitate

CE Oltenia vrea să ceară bani pentru conservarea grupurilor

Complexul Energetic Oltenia ține în conservare grupul 7 Turceni, de câteva săptămâni, pe cheltuială proprie. Compania intenționează însă să solicite bani de la guvern, printr-un așa zis mecanism de compensare.

Asta mai ales pentru că și alte grupuri vor intra în conservare, ceea ce înseamnă că nu produc decât la solicitarea dispecerului național.

Pentru ca un grup să poată fi pornit oricând sunt însă necesare lucrări destul de costisitoare, dar și acoperire cu personal.

Costurile sunt evaluate în această perioadă și se poartă discuții cu Ministerul Energiei, Transelectrica și ANRE, în vederea elaborării unui mecanism de compensare.

Pentru CE Oltenia va fi o sursă de venit de care va avea mare nevoie în anii următori.

Potrivit planului, în iunie 2023 au fost închise grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, ultimul intrând în conservare.

Din 2024, grupurile 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar grupul 7 Turceni va rămâne în conservare.

În 2025 rămân trei grupuri în producție (4 și 5 Rovinari, 5 Turceni), trei grupuri în rezervă de capacitate (6 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița), iar grupul 7 Turceni rămâne în conservare.

Anul 2026 este aproape un final al acestei activități, pentru că rămân doar trei grupuri pe cărbune, dar și acelea în rezervă de capacitate. Este vorba de grupurile 4 și 5 Rovinari și 5 Turceni. 

Vizualizări: 1,688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: