Anchetă

CE Oltenia, pus să plătească daune pentru o carieră care nu-i mai aparține

Sunt mulți ani de când Complexul Energetic Oltenia a transferat cariera Berbești către CET Govora. Un astfel de transfer se presupune că se face cu active și pasive, dar iată că societatea din Gorj a fost pusă să plătească daune unui localnic, în solidar cu CET Govora. Vorbim de 948.130 lei contravaloarea unor imobile distruse, dar și de 121.973 lei despăgubiri agricole, plus cheltuieli de judecată.

Sentința Tribunalului Vîlcea nu este definitivă. Reclamantul avea o proprietate în satul Aluni, compusă din casa de locuit, garaj, pătul, fânar, magazie și alte anexe, precum și fântână, alei, gard betonat și așa mai departe. În alt punct avea livadă și vie.

“Începând cu data de 15.05.2017, halda de steril din zona carierei de vest, aparţinând EM Berbești a luat-o la vale și după ce a pus la pământ 15 ha de pădure, a trecut peste pârâul Olteț, apropriindu-se de sat și punând in pericol 8 gospodării din punctul Gropile. Principala cauză a deplasării haldei de steril a fost, pe de o parte, supradimensionarea acesteia, iar pe de alta parte, nerespectarea normelor planurilor tehnice privind exploatarea acestei halde. Aceasta a însemnat o antrenare a unei cantităţi impresionante de steril care a determinat un adevărat dezastru, întrucât 8 gospodării au fost acoperite de steril, inclusiv cea a reclamantului. Înainte ca halda de steril să acopere gospodăria reclamantului. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta al Judeţului Vâlcea a dispus prin Ordinul de Evacuare nr. 4.630.012/07.06.2017 emis în baza Deciziei de evacuare nr. 3/07.06.2017 și a Hotărârii C.L.S.U nr. 10/07.06.2017 evacuarea bunurilor si animalelor, dar și a titularilor a 4 gospodării, printre care și a reclamantului”, se arată în documentul de la intanță. 

Astfel, bărbatul fost evacuat împreună cu mama sa în Centrul social Alunu, unde se află și în prezent. 

Oamenii spun că de vină pentru cele întâmplate este exploatarea minieră. “Este evident că lucrările miniere, inclusiv modul de exploatare a haldei de steril, au condus la destabilizarea terenului preexistent, prin schimbarea pantei, distrugerea continuităţii stratelor și supraîncărcarea terenului cu material de haldă, fiind astfel asigurate premisele declanşării haldei la vale, angrenând în calea acesteia și construcţiile și plantaţiile edificate pe terenuri de locuitorii satului Alunu, printre care și ale reclamantului, fapte ce demonstrează culpa pârâtelor în producerea prejudiciilor. De altfel, halda de steril a distrus în calea sa 60 ha de pădure și teren agricol, dar și platforma drumului judeţean 605 C, drum care face legătura cu oraşul Berbești, punând în pericol și conductele de canalizare și alimentare cu apă, dar și reţelele de alimentare cu energie electrică a localităţii Alunu”, a mai menționat sursa citată. 

Halda de steril din cariera Berbești vest aflată la 1 km de punctul Gropile al satului Alunu, unde-și avea gospodăria, a fost construită în anul 1983, în afara ariei de exploatare minieră, conform proiectelor de la vremea respectivă. Această haldă a fost exploatată de CE Oltenia până în anul 2015, când a fost preluată de CET Govora odată cu Unitatea de Cariere Berbești, ceea ce a determinat antrenarea răspunderii ambelor unităţi pentru dezastrul produs.

Vizualizări: 2,884

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: