Actualitate

CE Oltenia caută investitor pentru Ișalnița. Care este termenul!

Complexul Energetic Oltenia a lansat din nou procedura de selecție în vederea găsirii de investitori pentru constituirea unei societăți mixte (SPV) în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița, care va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit.

“Proiectul a fost cuprins în Planul de Restructurare a CE Oltenia notificat Comisiei Europene în 4.12.2020, revizuit în august 2021 și completat în decembrie 2021, astfel cum acest plan a fost aprobat prin Decizia Comisiei Europene C(2022)553/26.01.2022 pentru acordarea unui ajutor de stat de restructurare în valoare de 2,66 miliarde EUR”, se arată în anunț. 

“Proiectul face parte din Planul de decarbonare realizat de CE Oltenia în contextul asumării, de către România, în cadrul Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) a unor ținte și obiective în domeniul decarbonării, creșterii ponderii surselor regenerabile de energie și a măsurilor de eficiență energetică”, mai precizează CE Oltenia.

Pentru implementarea Proiectului, se va înființa o societate cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV), persoană juridică română, la care CE Oltenia va contribui cu aport în natură, iar investitorul selectat va contribui cu aport în numerar. 

În acest scop, CE Oltenia organizează prezenta procedură de selectare a investitorului interesat. Pentru 

CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei aplicația pentru ca proiectul de la Ișalnița să fie inclus în Fondul de Modernizare a României, aplicație care a fost aprobată de Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare din 7 aprilie 2022. 

Finanțarea din Fondul de Modernizare care va putea fi obținută de SPV pentru Proiect este o finanțare nerambursabilă și va fi de 50%. 

De asemenea, CE Oltenia a inițiat procesul pentru obținerea de către SPV a unor finanțări bancare de tip project finance.

“În acest context, investitorul selectat va avea obligația de a asigura resursele financiare suplimentare contribuției sale la capitalul social, necesare realizării Proiectului dezvoltat de SPV, proporțional cu cota sa de participare. De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar”, a precizat compania din Gorj.

Pentru admiterea unui investitor la Procedura de Selecție, este necesar ca acesta să prezinte o garanție de participare drept document doveditor privind capacitatea financiară, inclusiv de investiție, în valoare de minimum 2,5 milioane lei.

Data și ora limita până la care pot fi depuse documentele menționate este 26 septembrie 2022, ora 23:59.

Vizualizări: 1,656

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: