Actualitate

CE Oltenia află dacă are acces la banii pentru proiectele din energie

În martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere a energiei electrice, a anunţat miercuri seara ministrul Energiei, Virgil Popescu. Pentru a putea depune proiecte, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să aibă aprobat planul de restructurare.

Este o promisiune că acest plan va fi aprobat în ianuarie, dar astfel de promisiuni au fost cu duiumul în ultimul an și jumătate, de când se așteaptă undă verde de la Comisia Europeană.
"De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a preţului pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere", a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă foarte mulţi bani sunt alocaţi prin Fondul de Modernizare, peste 10 miliarde de euro.

"PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie. Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard şi ceva, dar banii foarte mulţi sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi - concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare", a precizat ministrul Energiei.

Este previzibil ca o mare parte din bani să fie direcționați către proiectele susținute de ministru la Mehedinți, județul său natal. Ministrul Energiei a încercat să strecoare în Planul Național de Redresare și Reziliență câteva proiecte din energie, alese după criterii numai de el știute. Printre ele, proiectul magnatului Comănescu, privind realizarea unui grup pe gaze la Halânga, în Mehedinți, județul ministrului Virgil Popescu.

Grup Servicii Petroliere, compania omului de afaceri Gabriel Comănescu, era singura entitate privată menţionată în PNRR.

Romgaz, alături de GSP Power, divizia de energie a GSP, ar trebui să facă la Mehedinţi un proiect de 320 de milioane de euro care cuprinde o contrală pe gaze de 159 MW, un parc solar de 100 MW, o unitate de producere a hidrogenului verde, dar şi o instalaţie de captare şi stocare a carbonuui. Toate ar trebui să fie gata în 2024. 

Tot Romgaz alături de GSP Power mai au un proiect, de 265 de milioane de euro, la Constanţa. Investiţia presupune montarea unui centrale pe gaze de 159 MW, un parc solar de 20 MW, o unitate de producere a hidrogenului verde şi, din nou, o istalaţie de captare şi stocare a carbonului. Totul ar trebui să fie gata în 3 ani.


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut într-un interviu că a fost nevoit să scoată din PNRR proiectele cu dedicație, decizia fiind luată după discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, „pentru a nu mai exista întrebări de ce nu pot participa și alții la aceste proiecte”. Chiar dacă numele firmei a fost scos, criteriile au rămas, astfel că se va califica și va lua banii.

Vizualizări: 1,804

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: