Social

Ce obligații legate de cutremure au primăriile de la 1 ianuarie 2023

Legea 37 intrată în vigoare în martie anul trecut obligă autoritățile locale la expertizarea clădirilor. 

Legea impune și termene clare pentru expertizarea școlilor și spitalelor: “Până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție asupra construcțiilor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic, care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024”.

Și totuși, autoritățile locale au aflat abia după cutremurele din februarie 2023 că Gorjul nu are experți. Măcar acum, primarii ar putea să citească legea asta și să dispună măsuri în consecință.

Conducătorii instituțiilor publice ce administrează școli sau spitale vor putea fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea termenelor amintite, respectiv cel de începere și cel de finalizare a evaluării clădirilor din punct de vedere al riscului seismic.

Vizualizări: 780

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: