Actualitate

Ce i-au cerut minerii lui Plaveți

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, a participat luni la discuțiile dintre șefii Complexului Energetic Oltenia și minerii de la Cariera Tismana, care au făcut un protest spontan.

Chiar dacă a fost și multă regie în acest protest, făcut parcă la înțelegere cu administrația, reținem promisiunile făcute de președintele Directoratului, Dan Iulius Plaveți, așa cum au fost ele relatate de Jan Popescu într-un interviu pentru Radio Infinit.

“Am cerut să nu se joace cu răbdarea noastră, a minerilor și energeticienilor. Să demareze întocmirea documentației necesare pentru decalarea termenelor din planul de restructurare privind închiderea capacităților pe cărbune”, a spus Jan Popescu, precizând că “Directoratul companiei a spus că lucrează la tot ce am cerut noi de mai mult timp, inclusiv decalarea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune”.

Dar, discuțiile cu Comisia Europeană nu sunt purtate direct de administrația companiei, a mai spus Jan Popescu, ci Directoratul doar pune la dispoziție datele solicitate de Ministerul Energiei.

Minerii au cerut și contracte de muncă pe perioadă nedeterminată pentru cei angajați în ultimii doi ani.

“Am cerut ca și copiilor salariaților noștri, care au fost angajați, să li se transforme contractele de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată”, a mai spus liderul SMEO.

Cu privire la faptul că societatea a scos la licitație planul de închidere a carierelor Tismana 1 și 2, Jilț Nord și Sud, Jan Popescu a precizat: “Ni s-a transmis că este o procedură standard privitor la deschideri de cariere, închideri de cariere” și că se vrea “o procedură de transparență”. 

“În planul de restructurare nu figurează ca aceste cariere să fie închise ci, după 2026, Tismana 1 se va uni cu Cariera Pinoasa, iar Jilț Nord cu Cariera Roșiuța”, susține liderul sindical.

Salariații au cerut ca planul de restructurare actualizat să fie postat pe site-ul CE Oltenia.

Vizualizări: 2,843

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: