Actualitate

Câți salariați rămân în cariera minieră care se închide într-un an

Doar o sută din cei 350 de salariați de la Cariera Husnicioara a Complexului Energetic Oltenia vor îndeplini condițiile de pensionare în acest an, după intrarea în vigoare a legii care a redus vârsta de pensionare la 52 de ani.

Husnicioara se va închide la 1 ianuarie 2023. Și anul viitor vor mai fi pensionați zeci de salariați, dar tot ar rămâne 200 de redistribuit.

Cariera Husnicioara este în județul Mehedinți, nu departe de Motru. În zona Motru sunt două cariere miniere, Roșiuța și Lupoaia, dar cea din urmă este programată pentru închidere tot în ianuarie 2023 și vor rămâne și de aici salariați de mutat în altă parte.

“Pe o simulare făcută de cei de la Resurse Umane, cei care îndeplinesc condiții de pensionare la subunitatea noastră sunt undeva la 106 salariați”, a spus Paul Constantinescu, lider sindical. Acesta spune că sunt 350 de salariați, dar crede că vor fi refăcute calculele după ce vor fi date mult așteptatele norme de aplicare a legii.

Noul plan de restructurare a Complexului Energetic Oltenia cuprinde calendar al închiderii carierelor miniere. Prima care se va închide va fi Cariera Peșteana, la 1 ianuarie 2022. Urmează carierele Lupoaia și Husnicioara la 1 ianuarie 2023, Cariera Jilț Sud la 1 ianuarie 2024, ultima fiind Cariera Tismana la începutul anului 1 ianuarie 2025.

Constantinescu a spus că liderii Federației Energetica vor încerca în această săptămână să obțină o întâlnire la Ministerul Energiei, considerând că, după ce va fi un val de pensionări în acest an, nu ar mai trebui făcute concedierile colective prevăzute pentru anul viitor.

Vizualizări: 4,327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: