antiVirale

Cățelul vedetă de la Salvamont Gorj

Un Border Collie în vârstă de două luni e cel mai mic coleg al salvamontiștilor din Gorj. A fost botezat Thor și va fi antrenat să salveze oameni din avalanşă si nu numai. 

Primele antrenamente vor fi în Făgăraș, anul viitor. Carlos Tașcău e cel care îl pregătește pe Thor. “Vor fi mai multe evaluări ale corpului de conductori ale unităţilor canine şi când a făcut un an, în 2025, luna martie, va fi şcoala de unităţi canine, în Făgăraş, de căutare în avalanşă şi, în sezonul de vară, va fi pregătirea de căutare de suprafaţă”, a spus Carlos Tașcău.

Un câine de salvare poate cerceta în 15 minute aproape două hectare, suprafață pe care o echipă de salvamontiști o verifică și în zece ore. "Ne ajută foarte mult pentru a restrânge aria de căutare. Mirosul lui e mult mai dezvoltat, simţurile mult mai dezvoltate. La o căutare în avalanşă, o suprafaţă de aproximativ două hectare, o echipă de 10-15 oameni are nevoie de multe ore. În funcţie de vreme, pot să ajungă la cel puţin 10 ore să caute în suprafaţa nrespectivă. Un câine – 10,15 minute îţi poate confirma dacă e o victimă sau nu în suprafaţa respectivă. Trebuie să meargă cu maşina, cu elicopterul în anumite situaţii şi toate chestiile astea se învaţă pas cu pas”, a mai declarat Carlos Tașcău.

După ce va fi verificat minuțios, Thor va primi brevetul de salvator și va putea participa la misiuni reale. Până atunci, de bază pentru salvamontiștii din Gorj rămâne Bruno. Tot un Border Collie care are patru ani și care a participat atât la misiuni reale, cât și la antrenamente atât în țară, cât și în străinătate.

Vizualizări: 573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: