Anchetă

Omul lui Vîlceanu și Iacobescu, catapultat ”pe nașpa” la Prefectura Gorj!

Culmea incompetenței: omul care coordonează structura de specialitate prin care se realizează atribuţiile privind verificarea legalităţii de către prefect a fost numit, ”la excepțional”, în funcția de secretar general al Instituției Prefectului – Județul Gorj, cu încălcarea grosolană a Codului administrativ, dar pe baza recomandărilor Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), special concepute pentru sinecuriștii partidelor.

Astfel, pentru ca Marius Popescu, preferatul ministrului Dan Vîlceanu, să acceadă în poziția de secretar general, prefectul Marcel Iacobescu, cu girul Secretariatului General al Guvernului, a inventat ”detașarea la detașare”.

 

Șirul ilogic, dar cronologic al faptelor care l-au propulsat pe Marius Popescu în poziția de secretar general al Instituției Prefectului – Județul Gorj, scoate la iveală lipsa de pregătire a unor funcționari ai statului, la cel mai înalt nivel, și ignorarea sau reinterpretarea prevederilor legale, doar pentru ca omul agreat de liderii liberali să ajungă în funcția mult dorită.

Concret, pe 18 octombrie 2021, Marius Popescu încă mai semna documente din funcția de secretar general al Unității Administrativ Teritoriale Bîlteni, alături de primarul liberal Vasile Vlăduleanu și aștepta ca șefii săi pe linie politică, deputatul Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj și prefectul Marcel Petrică Iacobescu, să-l aburce în funcția mult visată.

 

Pe 19 octombrie, se produce detașarea lui Popescu de pe funcția de secretar al UAT Bîlteni, pe postul de consilier, clasa I, grad professional superior, în cadrul Compartimentului resurse umane, Serviciul IT, financiar contabilitate, achiziții publice, administrativ și resurse umane, din structura de specialitate a Instituției Prefectului - Județul Gorj.

Cum primul pas fusese făcut, a doua zi, pe 20 octombrie, prefectul Iacobescu a remis o adresă Secretariatului General al Guvernului în care anunța că și-a găsit omul care să ocupe funcția de secretar general al Prefecturii Gorj.

Pe 4 noiembrie, premierul demis Florin Vasile Cîțu, aflat încă în funcție, a emis decizia privind exercitarea, cu caracter temporar, de către Marius Popescu a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Instituției Prefectului - Județul Gorj.

Practic, liberalii au creat pentru Popescu ”trambulina” angajării la Prefectura Gorj, din cauză că acesta nu a absolvit programele de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, organizate de Institutul Național de Administrație, așa cum prevede Codul Administrativ, altfel putea fi pus secretar general al Instituției Prefectului direct din postul de secretar la Bîlteni.

De altfel, aceasta e și una din recomandările ANFP, numai că și a doua găselniță, cea aplicată în cazul Popescu e acceptată de ANFP: ”În mod excepțional, la propunerea justificată a conducătorului autorității sau instituției publice în al cărei stat de funcții există funcția publică corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici vacantă sau temporar vacantă (…)”. Deci, Popescu a fost numit cu argumentația prefectului Iacobescu că nu există altul mai ”exceptional” ca el în cadrul Prefecturii Gorj!

Trebuie spus că detașarea în postul de consilier în cadrul Prefecturii Gorj îi expiră lui Popescu la jumătatea lunii aprilie, cu cel puțin două săptămâni înainte de expirarea perioadei pentru care a fost desemnat în funcția de secretar general. 

 

Scoși din joc

Funcția de secretar general al Prefecturii Gorj a fost dorită de mai mulți pretendenți, însă cu toții au ieșit din cursă, în lipsa susținerii lui Dan Vîlceanu, care i-a promis lui Popescu că-l va sprijini în carieră, încă din 2020, când acesta zgâria ușile PSD căutând susținere pentru o candidatură la postul de primar la Bîlteni. 

Liviu Diaconescu, șeful Serviciului Juridic și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului – Județul Gorj, nu a fost susținut pentru poziția de secretar general din cauza apropierii sale de senatorul Ion Iordache și unei prietenii mai vechi cu primarul Marcel Romanescu, ambii aflați în disonanță cu Vîlceanu.

Funcția respectivă era dorită și de un primar liberal, pentru soția sa, numai că, între timp, acesta a căzut în dizgrația lui Vîlceanu. 

Cât încă USR se afla la guvernare, un alt consilier juridic angajat al Prefecturii Gorj, Cătălin Constantin Mischie, era agreat pentru funcția de secretar general și chiar fusese emisă decizia de numire, numai că aceasta nu a mai apărut în Monitorul Oficial, după ce miniștrii USR-Plus au demisionat, iar Vîlceanu a pus stop numirii.

 

 

Vizualizări: 8,761

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: