Actualitate

Casele de pensii, vinovate de neaplicarea Legii 197/2021

Ministerul Muncii explică într-un răspuns dat Federației Energetica faptul că de aplicarea Legii 197/2021 sunt responsabile casele teritoriale de pensii și Casa Națională de Pensii.

Legea 197/2021 ar fi trebuit să aducă reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare a salariaților care au 52 de ani, 30 de ani vechime, din care 25 lucrați în cariere miniere și termocentrale pe cărbune. Legea este aplicată doar parțial, deoarece casele de pensii au interpretat-o în sensul în care cei 25 de ani se calculează începând cu 2021.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis însă că instanțele de judecată vor recunoaște spiritul legii, acela al asimilării perioadei trecute cu condițiile speciale, indiferent dacă angajatorul a plătit contribuții pentru acestea sau nu.

Deși au trecut săptămâni bune de la decizia ICCJ, casele de pensii nu au primit de la Casa Națională de Pensii o nouă metodologie, în baza căreia să emită decizii de pensionare. “Îndrumarea metodologică și controlul modului de aplicare a legislației de asigurări sociale de către casele teritoriale de pensii revin (...) Casei Naționale de Pensii Publice, atribuții ce nu pot fi transferate niciunei alte instituții”, se arată în răspunsul dat Federației Energetica de secretarul de stat Lucian Gal.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii mai precizează în răspuns că “stabilirea și plata drepturilor de pensie sunt atribuții exclusive ale caselor teritoriale de pensii, iar răspunderea pentru respectarea legislației specifice sistemului public de pensii aparține acestor instituții”.

Sătui să aștepte, tot mai mulți mineri și energeticieni anunță că vor face plângeri penale, dacă nu li se respectă dreptul de a ieși la pensie.

 

Vizualizări: 5,832

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: