Actualitate

Care va fi federația majoritară în CE Oltenia?

A început bătălia între sindicatele din Complexul Energetic Oltenia pentru atragerea de noi membri, după ce a fost modificată Legea dialogului social. Un sindicat sau o federație are reprezentativitate cu 35% din salariați.

Deocamdată, la CE Oltenia, doar Federația Univers are peste 35% dintre salariați. La această federație este afiliat cel mai mare sindicat din companie, Mine Energie Oltenia.

Pe grupurile de socializare ale minerilor a fost publicat un mesaj intern al președintelui executiv al SMEO, Jan Popescu, prin care acesta explică faptul că Federația Univers reprezintă deja 47% din salariați. “Trebuie stat de vorbă cu oamenii, trebuie chemați în SMEO toți, dacă reușim împreună să mai aducem 100 - 150 de membri din termo, voi încerca introducerea a încă unui membru din partea SMEO în comisia de negociere și vom fi ultramajoritari și vom obține și alte drepturi salariale”, a fost mesajul intern.

Și totuși, până la negocierile de anul viitor se pot schimba multe. Mii de salariați ai CE Oltenia vor ieși la pensie, astfel că sindicatele și implicit federațiile vor depinde mult de noii angajați. Doar că noii angajați au contracte pe șase luni și nu se înghesuie să intre în mișcarea sindicală.

Sindicatele care vor convinge noii angajați ar putea să fie anul viitor la masa negocierilor. Liderii sindicali le promit acestor oameni că vor negocia pentru ei să fie încadrați pe perioadă nedeterminată, la fel promit și liderii politici. Doar că planul de restructurare a companiei nu permite asta și s-a văzut deja lipsa de putere pe care o au liderii politici și sindicali în fața acestui plan de restructurare.

 

Vizualizări: 2,250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: