Actualitate

Care sunt lemnele bune pentru foc

Alege bine lemnele pe care vrei să le folosești la iarnă, pentru încălzirea locuinței. Cu cât lemnele sunt mai bune, cu atât vei consuma mai puține și, deci, vei face economie și la bani.

Puterea calorică este unul din factorii de care trebuie ținut cont. Ne referim la cantitatea de caldură pe care o degajă lemnul. 

Puterea calorică este mai mică cu cât umiditatea lemnului de foc este mai mare. Deci, iată un factor pentru care lemnul de foc nu va da randamentul dorit. Este și cazul lemnului verde, cel abia tăiat, care va degaja mai puțină căldură, față de unul uscat. 

Dacă ați cumpărat lemnul verde, să îl puneți lângă sobă cu 24 de ore înainte de a aprinde focul.

De asemenea, contează conținutul de celuloză și lignină, de densitate, de câtă apă conține la tăiere. Totuși, diferențele nu sunt așa uriașe, cum probabil v-ați imaginat. De exemplu, lemnul de pin are ca valoare 4.000 kcal/kg, molid - 3.725 kcal/kg, mesteacan - 3.700 kcal/kg, salcâm - 3.575 kcal/kg, fag - 3.550 kcal/kg, la egalitate cu ciresul, stejarul - 3.450 kcal/kg, plopul - 3.200 kcal/kg.

Un lemn subțire va arde mai repede, în comparație cu unul mai gros. Cu toate acestea, cel gros va menține arderea pentru mai mult timp.

 

Vizualizări: 721

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: