Politică

Cărbunele este pe locul al doilea în piața de energie și ăștia vorbesc de închiderea termocentralelor

Unii politicieni nu vor să se uite în oglindă, să vadă cât sunt de proști, dar ar putea să se uite din când în când pe site-ul Transelectrica. Ar vedea că miercuri dimineața, de exemplu, energia pe cărbune acoperea peste 22% din consumul intern, fiind pe locul al doilea în piață, după energia hidroelectrică.

Cum vorbiți voi de închiderea tuturor termocentralelor pe cărbune în mai puțin de opt ani, în aceste condiții? Nu trebuie să fii geniu, să îți dai seama că România nu va construi capacități pe gaze și fotovoltaice, care să poată să suplinească termocentralele pe cărbune.

Nu poate, că a arătat deja că nu poate. Centrala pe gaze de la Iernut trebuia să fie gata acum vreo trei ani, dar ba nu sunt muncitori calificați, ba nu sunt specialiști, ba firmele care lucrează au intrat în insolvență.

La noi, până în 2026 - 2027, când ar trebui puse în funcțiune centralele pe gaze de la Ișalnița și Turceni, abia dacă va fi pusă piatra de temelie. Păi CE Oltenia nu a reușit într-un an nici să înființeze firmele prin care se vor face investițiile.

Să zicem că în 2023 se apucă de studiile de fezabilitate, le mai ia un an caietele de sarcini, licitația durează și aia o jumătate de an dacă nu sunt contestații. Știm toți că ăștia nu termină un cămin cultural de reabilitat în patru ani, cum să facă ei termocentrale pe gaze?

Revenind, CE Oltenia are la acest moment în funcțiune șase grupuri energetice. La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari sunt pornite blocurile energetice numerele 3 și 4. La Termocentrala de la Turceni sunt în funcțiune grupurile 4 și 5. De asemenea, Termocentrala de la Ișalnița produce energie cu ajutorul grupului energetic numărul 7, iar la Craiova 2 este în funcțiune blocul energetic numărul 1. Producția medie se apropie de 1.400 de MWh.

Mai sunt opt zile până la termenul asumat de România pentru a adopta legislația privind decarbonizarea, unde este prins calendarul de închidere a capacităților miniere. Și cineva rău intenționat a scris în ordonanța de urgență “închidere totală și ireversibilă”, impunând și dezafectarea grupurilor, în loc să fie prevăzută expres intrarea în conservare. Mai sunt opt zile și premierul Ciucă nu și-a exprimat încă un punct de vedere. Tic - tac.

 

Vizualizări: 2,177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: