Actualitate

Cărbunele din Valea Jiului, înlocuit cu peleți din Norvegia

Cărbunele care a stat la baza funcţionării centralei de la Paroşeni va fi înlocuit cu peleţi din biomasă, produşi de Arbaflame, o companie norvegiană.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi Bjorn H. Knappskog, director general al companiei Arbaflame, au semnat marţi o scrisoare de intenţie pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroşeni.

"Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc şi pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroşeni cu peleţi produşi în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului şi mai avem încă multe de făcut", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Arbacore, denumirea sub care sunt cunoscuţi peleţii, se pot transporta, depozita şi manipula în acelaşi mod ca şi cărbunele. Densitatea energetică a peleţilor Arbacore corespunde cu 76% din valoarea energetică a cărbunelui. 

“Testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului”, a mai spus ministrul Energiei.

 

Vizualizări: 2,140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: