Actualitate

Burlan crede că vor fi decalate termenele de închidere

Fostul președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a confirmat public că, din 2026, potrivit planului de restructurare, vor rămâne doar trei grupuri energetice pe cărbune, două la Rovinari și unul la Turceni.

Burlan spune că asta nu a fost ținut secret, pentru că etapele de închidere a grupurilor sunt trecute și în ordonanța 108 privind decarbonizarea. Recunoaște însă că s-a omis publicarea planului revizuit, în rezumat, pe site-ul companiei, unde îl putem găsi doar pe cel respins de Comisia Europeană.

“Așa cum au decurs lucrurile, etapele planului de restructurare sunt întârziate și cred că colegii din Directorat vor face demersuri pentru a putea solicita modificarea termenelor de închidere”, a mai spus Burlan la Tele 3.

Acesta susține că pot fi făcute astfel de solicitări, atunci când poți demonstra că nu ai o vină ca și companie pentru aceste întârzieri. Este vorba de faptul că negocierile pentru constituirea SpV-urilor au durat mai mult decât s-a estimat.

Burlan crede că ar trebui amânată închiderea actualelor capacități cu un an, câtă vreme sunt întârzieri în pornirea investițiilor noi. “Cred că parcurile fotovoltaice pot fi puse în funcțiune în anul 2025, iar grupurile pe gaze în prima parte a anului 2027”, a mai spus Burlan.

Daniel Burlan crede că Ministerul Energiei va face demersurile necesare pentru a amâna închiderea de capacități pe cărbune, dar și că va obține acceptul Comisiei Europene.

 

 

Vizualizări: 1,563

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: