Actualitate

BNS cere suprataxarea unor producători din energie

Blocul Național Sindical a cerut Guvernului Cîțu să ia măsuri imediate pentru stoparea creșterii prețurilor la energie electrică. 

Sindicaliștii solicită suprataxarea profiturilor nejustificate ale companiilor producătoare, având în vedere că acestea nu au niciun fel de cost suplimentar, ci pur și simplu speculează piața.

”În primul rând ar fi trebuit ca Guvernul să facă niște modificări legislative, în ceea ce privește o suprataxare a profiturilor nejustificate. În momentul în care tu nu ai niciun fel de cost suplimentar și pur și simplu crește de la o zi la alta prețul, este clar că nu faci nimic altceva decâr să speculezi piața. Există niște companii cu capital de stat, Hidroelectrica și Romgaz, iar Hidroelectrica are, pe primele 7 luni, un profit cât tot anul trecut. Și, dacă tot au făcut profituri nesimțit de mari, hai să nu ne apucăm să dăm dividente, ci hai să le reinvestim în capacități noi de producție. Am avut informații conform cărora Hidroelectrica urma să facă achiziții de parcuri eoliene și fotovoltaice, dar vechi, ale unora, ca să iasă parandărătul, dar am înțeles că a aflat ministrul Virgil Popescu și le-a dat stop și le-a zis să dezvolte capacități noi, dacă tot vor să investească”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS, potrivit National.ro.

Acesta arată că și la Romgaz sunt proiecte începute și neterminate, cum este cel de la Iernut, care ar fi însemnat o producție de 400 de MWh, susținând și că acolo unde statul este acționar majoritar trebuie să tempereze entuziasmul administratorilor în majorarea prețurilor.

Ungaria investește masiv în capacități de producție, și cu rușii și cu chinezii, și toate țările din jurul României fac eforturi să-și rezolve problema producției, însă la noi s-a mers contra curentului de ani de zile, semnalează BNS.

Vizualizări: 1,617

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: