Diaspora

Baraj distrus, inundații de proporții

Un torent de apă a rupt marți un baraj masiv de pe fluviul Dnipro, care separa forțele ruse și ucrainene în sudul Ucrainei, inundând o parte din zona de război și forțând localnicii să fugă din calea apelor.

Barajul hidrocentralei Kahovka din apropiere de Kherson (sudul Ucrainei) a fost distrus, declanșând inundații de proporții.

Armata Ucrainei și NATO au acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, în timp ce Moscova susține că forțele ucrainene sunt responsabile.

Mii de oameni sunt acum evacuați din comunitățile din zonele învecinate, de teama unor inundații catastrofale.

Kremlinul sustine ca Ucraina a fost cea care a sabotat barajul pentru a distrage atentia de la o contraofensivă despre care Moscova susține că se clatină, potrivit Reuters.

Unii oficiali instalați de Rusia în zonă au spus ca barajul s-a rupt de la sine. În acelasi timp, șeful operatorului ucrainean Ukrhidroenergo a anunțat ca centrala hidroelectrică de la barajul Kahovka a fost complet distrusa.

„Centrala electrica nu poate fi refacută, ea a fost complet distrusă. Structura hidraulică este spulberată”, a declarat Igor Sirota la televiziunea ucraineană.

Minele plutesc în apa care se revarsă din barajul Nova Kakhovka, a avertizat serviciul de urgență al statului ucrainean. Acesta i-a avertizat pe locuitorii din regiunea Kherson, situată în calea apelor, să fie "extrem de atenți". "Nu vă apropiați și nu atingeți obiectele explozive sub nicio formă", a precizat serviciul.

Aproximativ 150 de tone de păcură au contaminat râul Dnipro, a declarat ministrul de interne, Ihor Klymenko. Nivelul apei este de așteptat să continue să crească în următoarele 24 de ore, a adăugat el.

 

Vizualizări: 1,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: