Politică

Bani de la UE pentru racordare la apă și canalizare 

Românii cu venituri mici vor primi bani, printr-un program european derulat de AFM,  pentru a se racorda la sistemele publice de apă şi canalizare.

În condițiile în care un sfert din populația României nu are acces la rețeaua publică de apă şi canalizare, România va primi ajutor de la Uniunea Europeană pentru a face mai accesibile aceste servicii pentru populația cu venituri reduse. În sprijinul cetățenilor cu venituri modeste, UE pune la dispoziţie aproape 900 de milioane de lei pentru conectarea la rețea a familiilor care nu au această posibilitate.

Programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu  și denumit „Prima conectare la sistemul public de apă și canalizare” are ca țintă familiile cu venituri mici care nu şi-au permis până acum racordarea la reţeaua publică.

Programul presupune că nevoiașii al căror venit pe membru de familie este mai mic de 1900 de lei lunar să fie racordaţi cu bani europeni, suma alocată fiecărei gospodării fiind de 1.900 de euro. 

Sumele alocate programului „Prima conectare” vor putea fi accesate de companiile de utilităţi publice, care, în parteneriat cu primăriile, trebuie să identifice gospodăriile ce îndeplinesc condițiile și să execute apoi lucrările.

Conform statisticilor 26% din populația României nu are acces la sistemul public de apă și canalizare, ceea ce duce la igienă precară și posibilități de îmbolnăvire. 

În județele din nordul Moldovei, Muntenia şi Oltenia sunt peste 3 milioane de oameni care nu au apă curentă și aduc apă din fântână sau de la râu, dintre aceștia 708 mii fiind din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

 

Vizualizări: 732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: