Anchetă

Au drogat zeci de copii din Motru. Condamnări!

Tribunalul Gorj a condamnat mai mulți traficanți de droguri care acționau pe raza municipiului Motru. Capul rețelei a primit patru ani cu executare, concubina lui - doi ani cu executare, o altă persoană trei ani cu executare, un al patrulea inculpat scăpând cu suspendare. Sentința pronunțată de Tribunalul Gorj în octombrie nu este definitivă.

Elevii erau principalii clienți ai celor care vindeau etnobotanice la prețul de 25 de lei pliculețul. Totul într-o garsonieră din Motru, numită de clienți “La Magazin”, și unde putea intra oricine, fără recomandare. Practic, traficanții nu se fereau, iar vecinii au povestit în cursul anchetei că au văzut zeci de elevi de la liceul tehnic din apropiere care chiuleau de la ore și mergeau să cumpere droguri.

Ancheta a început în iunie 2023, când cineva a depus un denunț la DIICOT. În ziua depunerii sesizării, polițiștii din Cătunele au tras pe dreapta mașina traficanților. “Cu ocazia controlului habitaclului autoturismului, au fost identificate următoarele: o pungă din plastic în care se aflau 40 de plicuri cu închidere ziplock, ce conțineau fragmente de substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, cu greutate de aproximativ 45 grame și un plic identic (dar spart), care conținea aceeași materie vegetală în legătură cu care inculpatul ## a declarat că îi aparțin”, se arată în documentul de la instanță.

Bărbatul a recunoscut că este consumator de „legale” pe care le deține în locuința sa, fiind de acord să le predea organelor de poliție, sens în care a procedat la conducerea acestora la domiciliul său unde, la intrare erau doi tineri agitați, care doar ce cumpăraseră pliculețele.

Motreanul cumpăra la rândul lui marfa și știa despre conținut că au o plantă și... un fel de otravă de șobolani. O mai înmulțea el, amestecând-o în blender cu tot felul de plante pentru ceai.

Denunțătorul are un frate dependent de acest drog și a povestit că a cumpărat plicuțele pentru acesta când intra în sevraj și devenea violent cu mama lor. A povestit că a văzut inclusiv copii de 12 ani cumpărând droguri. “La Magazin se deplasau diverși consumatori și intrau în garsonieră, unde consumau droguri și chiar elevii chiuleau de la ore și mergeau direct la inculpatul ## pentru a consuma etnobotanice, etnobotanice care erau obținute de acesta prin amestecarea cu diverse substanțe pentru a le crește efectul”, a mai arătat denunțătorul.

Un martor, vecin al inculpatului, a spus că “observa zilnic zeci de persoane care veneau să cumpere etnobotanice de la acesta, majoritatea cu vârste cuprinse între 15-18 ani – elevi ai Colegiului Tehnic Motru, care lipseau de la ore și se duceau să cumpere etnobotanice”.

Una peste alta, în dosar sunt martori care au spus că au cumpărat de sute de ori pliculețe cu etnobotanice în ultimii patru ani. Unii cumpărau zilnic, alții la două - trei zile.

Păcat însă că o rețea care era la vedere și despre care știa multă lume nu a fost sesizată mai devreme autorităților. Dacă știți astfel de cazuri anunțați autoritățile, nu porniți de la premisa că traficanții sunt protejați. 

Vizualizări: 7,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: