antiVirale

Astăzi este Festivalul Verzei

Dacă nu ați pus varza la butoi, mergeți astăzi la Bălești, în Gorj. Pe parcursul întregii zile are loc Festivalul Verzei. Veți avea parte și de muzică, voie bună și preparate pe bază de varză.

Prețul unui kilogram de varză de Bălești este de 2 lei. Ca să ai parte de o varză murată extraordinară, atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită sau salată, trebuie să respecți câteva reguli.

Astfel, verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă. Apoi trebuie spălate și scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se așează verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce este încheiată operațiunea de punere a bunătăților în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apă, că să se aşeze.

După aceea se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun.  Pentru că verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așază niște teascuri peste care se pune o piatră. În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.

Varza murată îmbunătățește digestia și curăța intestinele. Mineralele și fibrele alimentare pe care le conține sunt ideale în cazul mâncarurilor grele. Antioxidanții previn apariția nitrozaminelor (compuși organici cu acțiune cancerigenă) care rezulta din digestia preparatelor din carne, precum și oxidarea grăsimilor alimentare (considerate agenți pro-cancerigeni). Restabilește microflora intestinală în cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generată si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente. Totodată, varza murată combate constipația, intensificând detoxifierea organismului și protejarea ficatului.

Vizualizări: 1,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: