Politică

Aripile din PNL Gorj, mesaje diferite pentru minerii protestatari

PNL Gorj are mesaje diferite pentru minerii și energeticienii care protestează la Târgu Jiu încă din luna februarie.

Astfel, deputatul Gheorghe Pecingină, reprezentant al fracțiunii Cîțu, susține că a fost găsită soluția pentru asimilarea perioadelor lucrate înainte de 2001 condițiilor speciale, doar că mai durează. “În cel mai scurt timp posibil”, a răspuns Pecingină, întrebat la un post de radio când va fi legea aplicabilă așa cum solicită cei care protestează. Despre proteste, deputatul liberal a spus că “au căzut în derizoriu”.

Senatorul Ion Iordache, reprezentantul aripii Orban, a trecut marți pe la protestul salariaților Complexului Energetic Oltenia, unde le-a propus constituirea unui grup de lucru format din lideri sindicali și juriști, care să meargă la ministerele de resort, pentru a debloca situația.

Legea 197/2021 ar fi trebuit să permită ieșirea la pensie a salariaților care au lucrat în cariere și termocentrale la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime, dintre care 25 în producție. Primele dosare de pensionare au fost respinse, interpretarea Casei de Pensii Gorj fiind că locurile de muncă din cariere miniere și termocentrale vor fi asimilate condițiilor speciale doar din august 2021, când a intrat legea în vigoare, nu și retroactiv. În aceste condiții, salariații CEO nu pot beneficia de reducerea cu până la 13 ani a vârstei standard de pensionare, decât peste foarte mulți ani.

Rămânem la părerea că politicienii din toate partidele și toate aripile au fost pe mână și au făcut o lege proastă, iar acum se ceartă ca oamenii să creadă că vor să rezolve problema. Ei știu că termocentralele s-ar închide dacă ar ieși mii de oameni la pensie, nici nu au nici buget pentru astfel de pensionări anticipate, astfel că trag de timp și vom vedea la anul ce scuze vor mai inventa.

Vizualizări: 5,618

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: