Anchetă

Apel către SRI, SIE, Justiție: Rupeți cozile de topor!

De ani buni, România este franjurată de ong-iștii care, sub paravanul ecologismului, pulverizează tot ce este obiectiv economic strategic. Aceste lucruri se întâmplă cu complicitatea clară a putregaiurilor din sistem. Cu toate că discutăm de siguranță națională, cu toate că au fost trase zeci de semnale de alarmă în acest sens, organele abilitate refuză să aprofundeze fenomenul!

Explozia de prețuri la gaze și energie este picătura care a umplut paharul, dar, cu toate acestea, cozile de topor ale grupurilor de interese continuă să atace pe toate fronturile.


Discutăm de aceiași activiști "apărători ai mediului", care încearcă și chiar reușesc de câțiva ani să blocheze investiția în amenajarea hidroenergetică a Jiului. 

O investiție realizată în proporție de 90% și pentru care s-au cheltuit peste 150 de milioane de euro. Așa-zișii ecologiști au obținut chiar și o hotărâre judecătorească, prin care Hidroelectrica este obligată să oprească investiția și să readucă terenul la forma inițială. 

Acum, vă întreb, ce poluează mai mult, să finalizezi o investiție aproape terminată sau să o demolezi? Asta ca să fie clar că nu dragostea pentru mediu îi motivează pe unii, fiind clar că vorbim de cozi de topor mânuite de cei care vor crească dependența energetică a României. Că independența a fost deja pierdută.

Curtea de Apel București a anulat în 2017 autorizația de construcție emisă în 2012 de Consiliul Județean Gorj, pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul Livezeni - Bumbești. Printre altele, investiția a fost blocată pentru a proteja o specie de rac pe care nu a văzut-o nimeni, după cum declara Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica.

“Avem de protejat acest peşte care, tot din informaţii publice, nu reprezintă şi nu are niciun fel de importanţă economică, şi avem de protejat un rac care nu a fost niciodată găsit, dar ar fi condiţii să trăiască acolo. În astfel de situaţii derizorii ne găsim noi cu măsurile pe care ar trebui să le implementăm. Mai mult decât atât, avem obligaţia ca, timp de zece ani, să căutăm acel rac. Încă nu l-a găsit nimeni…”, a precizat Badea, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creşterii substanţiale a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

Culmea, iată cu cât tupeu promovează aceste ong-uri acțiunile lor și, mai grav, cum cuteză să și cerșească bani românilor, profitând de naivitatea acestora. 

Vă atașez mai jos nesimțirea, dusă la rang de tupeu infect, a celor de la "DECLIC"! Nouă ne "declicăie" foamea în stomac, iar ei, după ce ne-au tocat sistemul energetic, vin acum să ne ceară bani pentru bocitoare. Sau cum?

 

Revenim. Ei bine, din 2017 încoace, politicienii tot promit că schimbă legea, pentru ca astfel de lucrări să poată fi finalizate. Defileul Jiului a devenit parc natural protejat după aderarea României la Uniunea Europeană, dar investiția a fost începută înainte și normal ar fi fost să poată fi finalizată. 

Măcar acum, când este clar pentru toată lumea că toate țările din lume traversează o criză energetică fără precedent, cu care ne vom confrunta mulți ani.


După blocarea investiției, Consiliul Județean Gorj a emis certificate de urbanism, la cererea Hidroelectrica, în anii 2018, 2020 și 2021. “În baza acestor certificate de urbanism, nu a fost emisă nicio autorizație de construcție”, a precizat CJ Gorj, într-un răspuns pentru sabotorii.ro.

Asociația Declic, aceeași care plânge de mila românilor că au facturile mari pe energie, a și făcut plângere prealabilă împotriva certificatelor de urbanism din 2020 și 2021, fără a merge însă și în instanță.

În plângerea prealabilă, cei de la Declic invocă o prevedere din OUG 57/2007, potrivit căreia “În perimetrul parcurilor naționale sunt admise doar activitățile tradiționale practicate numai de comunitățile din zona parcului național, activități tradiționale”. De asemenea, mai fac referire la faptul că Administrația Parcului Național Defileul Jiului a susținut că proiectul hidroenergetic este incompatibil cu ariile naturale protejate din Defileul Jiului.

Cei de la Declic uită că investiția a început cu mulți ani înainte și că este aproape gata. Consiliul Județean Gorj a respins plângerea prealabilă pe mai multe motive, printre care acela că “lucrările de realizare a proiectului Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbeși au început în anul 2004, în prezent acestea sunt realizate în procent mare, așadar nu vor fi realizate activități de construcții/ investiții noi, ci doar de finalizare a investiției existente”.

Răspunsul CJ Gorj din 2021 este chiar mai clar. În acesta se arată că “Certificatul de urbanism nr. 62/2021 este susceptibil a fi urmat de emiterea unei autorizații de construire, în condițiile în care documentația pentru autorizarea executării lucrărilor va fi însoțită de acordul de mediu”.

Una peste alta, s-au făcut pași puțini și mici din 2017 încoace, iar în ritmul acesta mai trec câteva decenii până când vor fi reluate lucrările. Asta pentru că băieții plătiți să blocheze investiția nu stau. Contestă fiecare act. Succesiunea genului acesta de acțiuni ar trebui încadrat ca și atentat la siguranța națională! Mergem mai departe...


Pe 16 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea cazului pentru anularea deciziei etapei de încadrare pentru proiectul hidro Bumbești-Livezeni, anunță Bankwatch România.


Asociațiile Bankwatch România și Agent Green au arătat instanței că etapa de încadrare, o procedură de mediu de bază pentru aprobarea proiectelor, nu a fost emisă legal. Organizațiile de mediu au motivat că etapa de încadrare nu poate fi realizată pentru 10% din proiect, cât mai rămăsese de realizat la momentul anulării celor două autorizații în 2017, ci este obligatoriu să fie obținută pentru întreg proiectul. 

Adică și ei recunosc evidența, că ar mai fi puțin pentru finalizarea investiției, dar preferă să demoleze 90%.

Parlamentarii au votat un proiect de lege pentru ”scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate dacă, pentru suprafeţele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin hotărâre a guvernului sau decrete de stat, obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind in curs de execuţie sau demarate anterior acestei date”.

Asta ar permite, teoretic, reluarea lucrărilor. Practic, statul pare că se autosabotează sau măcar că este complice cu sabotorii. 

Culmea, cele două ong-uri tocmai blocau producția de energie verde!!! De 7 ani caută o specie de rac. Unde-i racul... ne luă dracu! Iată o captură și cu propaganda Bankwatch, mâna în mână cu Declic, sau cum susțin ei, reducerea prețului la energie. 

 

La final vă arătăm stadiul investițiilor pe pe Jiu, așa cum este prezentat pe site-ul Hidroelectrica:
“Principalele obiective de investitii se derulează în zona Uzinei Hidroelectrice Targu Jiu, în patrimoniul căreia mai existǎ în diferite stadii de constructie urmatoarele obiective energetice:

Amenajarea raului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Turcinesti (pe tronsonul aval de defileul Jiului)

Amenajarea cuprinde trei centrale hidroelectrice (CHE Valea Sadului, CHE Curtisoara si CHE Turcinesti), amplasate pe cursul raului Jiu in sectorul Valea Sadului-Turcinesti, aflate in diverse faze de executie, dupa cum urmeaza:

• C.H.E. Valea Sadului - baraj 70%; centrala 8%

• C.H.E. Curtisoara - baraj 85%; centrala 65%

• C.H.E. Turcinesti - baraj si centrala 5%, executata doar excavatia incintei.

Amenajarea raului Jiu pe sectorul Bumbesti-Livezeni (pe tronsonul defileului Jiului)

Obiectivele hidroenergetice prevazute pe acest sector sunt cele douǎ centrale hidroelectrice, C.H.E. Dumitra si C.H.E. Bumbesti, amplasate pe cursul raului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbesti Jiu, aflate in faze avansate de executie (aproape de punerea in functiune), dupa cum urmeaza:

• Treapta de cadere Dumitra - baraj, aductiune si centrala - 98%

• Treapta de cadere Bumbesti - camera incarcare, aductiune si centrala - 72%

Investitiile la aceste centrale au fost demarate din anul 2004. Pe perioada de insolventa a Hidroelectrica (2012-2016) lucrarile au fost intrerupte fiind reluate abia la sfarsitul anului 2016. In prezent lucrarile de constructie sunt sistate”.

 

Deci, dragi români, dragă SRI, drag sistem, până când aveți de gând să lăsați termitele acestea să defileze prin țărișoara asta? Întreb și eu ca orice pământean ancorat în realitate.

În episodul următor, expunem și acțiunile acestor "activiști de mediu" asupra termocentralelor pe cărbune. Venim tot cu date certe și cu documente!!!

Nu de alta, dar până și Frans Timmermans și-a dat arama pe față. Dacă pe 24 februarie 2021 spunea că trebuie salvată planeta de la poluare prin renunțarea la cărbune, acum câteva zile a ieșit și a cerut redeschiderea capacităților de producție pe cărbune, fiindcă se preconizează o mare criză energetică. 

Mulțumim că ne-ați ciuruit ani de zile, iar acum ne cereți să ne petecim. Apropo, Timmermans ăsta, cât la sută primește "donații" de la grupurile de interese care vor o Românie colonie? Mai luați o poză de final. Donează, cu banii tăi te penetrează!!!

Vizualizări: 9,829

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: