Social

Aleargă prin instanțe pentru vechimea în muncă

Gorjenii care au lucrat la firme care au intrat în faliment au mari probleme în a-și demonstra vechimea în muncă. La fel cei care au lucrat la firme care s-au închis și nu au păstrat adeverințele de salariat. Asta ca să nu mai vorbim de cei care au lucrat la firme care nu au plătit contribuțiile la asigurări sociale sau care nu au declarat condițiile grele de muncă.

Un gorjean care a lucrat la Olservmin, fosta firmă a sindicatelor miniere, a mers la instanță pentru a-i fi recunoscută vechimea în muncă și condițiile grele în care a lucrat. A avut peste 20 de ani lucrați în subteran, dar pentru un an și jumătate a figurat ca lucrând în condiții normale.

Casa de Pensii Gorj i-a respins cererea de recalculare a pensiei, întrucât angajatorul a depus declarațiile nominale pentru condiții normale. Bărbatul a avut meseria de vagonetar subteran și a lucrat în condiții speciale de muncă la cariera Fărcășești.

La Tribunalul Gorj, fostul vagonetar a avut câștig de cauză, dar a pierdut definitiv la Curtea de Apel Craiova. Instanța a reținut că au fost plătite contribuții pentru condiții speciale pentru 20 ani, 1 lună și 3 zile, nefiind inclusă și perioada de 1 an și 6 luni, care a fost reținută ca fiind desfășurată în condiții normale de muncă.

Astfel, deși în fapt omul a lucrat în condiții grele, nu a putut beneficia de asta la pensie pentru toată perioada.

Vizualizări: 1,806

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: