Eveniment

Acuzat de spălare de bani şi trafic de mercur

Un bărbat de 30 de ani, din Deva, a fost reţinut duminică de poliţişti, fiind acuzat de spălare de bani şi trafic de mercur. Tânărul este suspectat şi de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice datând din epoca bronzului şi din perioada romană.

Poliţiştii din municipiul Hunedoara au reuşit să recupereze o parte din obiectele pe care acesta le deţinea ilegal, în urma desfăşurării unor activităţi de braconaj arheologic în zone protejate din judeţul Hunedoara şi din alte localităţi din ţară.

"Se pare că bărbatul efectua detecţii şi săpături neautorizate în scopul localizării şi ulterior al sustragerii şi valorificării pe piaţa neagră a tezaurelor arheologice, constând în monede antice, brăţări, obiecte de podoabă şi alte antichităţi din perioada romană şi epoca bronzului, sustrase din situri arheologice aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional", precizează IPJ Hunedoara.

Vechimea şi perioada exactă din care provin obiectele urmează să fie stabilite ulterior, cu ocazia expertizării acestora.

Tot cu ocazia derulării unor activităţi, poliţiştii au reuşit şi recuperarea a 3 kg de mercur.
Cercetările au arătat că în activităţile infracţionale s-au mai implicat şi alte persoane din anturajul suspectului.

În acest context, poliţiştii au efectuat opt percheziţii domiciliare pe raza mai mult localităţi din judeţul Hunedoara, la locuinţele a patru persoane, printre care şi cele ale bărbatului de 30 de ani.

Din locuinţa unui bărbat din comuna Vălişoara au fost ridicate monede, un vârf de săgeată, inele metalice, o verigă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Naţional Cultural.
De asemenea, de la locuinţele bărbatului de 30 de ani, situate în localităţile Deva şi Vălişoara, au fost ridicate alte obiecte care ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional, cum ar fi monede din perioada romană şi medievală, alte artefacte din epoca bronzului şi perioada medievală, precum două detectoare pentru metale deţinute legal şi folosite la detecţii ilegale.

Vizualizări: 443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: