Anchetă

Acționarii CEO au blocat cedarea unor drumuri către Primăria Târgu Jiu

Adunarea Generală a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia a respins în ședința din 22 februarie propunerea privind transferul cu titlu gratuit, către Primăria Târgu Jiu, a activelor sociale din cartierul de strămutați de la Drăgoieni. Asta deși bunurile cu pricina nu produc și nu vor produce niciodată un venit CE Oltenia, în schimb încarcă societatea cu costuri. Mai mult, primăria nu poate investi în infrastructura de care au nevoie localnicii din Drăgoieni, pentru că bunurile sunt în patrimoniul CEO și sunt lăsate să se degradeze.

Locuitorii din zonele carierelor Roșia și Rovinari au fost strămutați cu ani în urmă la Drăgoieni, în două vetre de sat. Un document postat pe site-ul CE Oltenia arăta necesitatea acestui transfer cu titlu gratuit. “În vatra de sat Drăgoieni II, care este în prezent parțial locuită, nu au fost puse în funcțiune toate utilitățile, respectiv rețeaua pentru apă potabilă, rețeaua pentru canalizare. Nu s-a realizat instalația pentru alimentarea cu gaze naturale. Întrucât drumurile sunt în proprietatea societății, autoritățile locale nu au alocat nume la străzi și numere la locuințele existente în zonă”, se arată în document.

Astfel de active cu caracter social produc doar costuri societății. “Valoarea anuală aferentă amortizării acestor active este de circa 699.240 lei, iar valoarea aferentă impozitului pentru anul 2021 este de circa 21.550 lei”, mai arată sursa citată.

Nu mai spunem de faptul că societatea CE Oltenia trebuie să asigure întreținerea acestor active sociale, deszăpezirea și așa mai departe.

Curtea de Conturi a stabilit în urma unui control că societatea are active sociale nepredate către autoritățile publice cu o valoare de inventar de peste 41 de milioane de lei. 

Cu toate acestea, acționarii s-au opus din nou cedării unor astfel de active. La Drăgoieni vorbim de teren, drumuri, o stație de epurare, rețele de alimentare cu apă și canalizare.

Deși există cadru legal pentru cedarea unor astfel de active, cu diminuarea cotei pe care o deține statul la CE Oltenia, acționarii au votat împotrivă. “Nu aprobă transferul cu titlu gratuit a activelor cu caracter social deținute de societate în zona Drăgoieni (...), nu aprobă diminuarea capitalului social al societății din cota statului român”, se arată în hotărârea acționarilor din 22 februarie.

 

Vizualizări: 2,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: