Actualitate

Acționarii CE Oltenia resping vânzarea grupurilor de la Chișcani - document

Acționarii Complexului Energetic Oltenia au respins în ședința din octombrie propunerea privind reluarea procedurii de vânzare a grupurilor pe gaze de la Chișcani.

Procedura de vânzare a fost aprobată în 2015, dar a fost stopată de acționari în 2020, printr-o decizie de suspendare. Administrația CEO a propus acționarilor încetarea acestei suspendări, dar AGA a dat vot de respingere pe 15 octombrie 2021.

Reamintim că societatea CE Oltenia a cumpărat aceste grupuri în 2013, printr-o procedură de dare în plată, dar nu au fost puse niciodată în funcţiune, producând doar costuri. 

Complexul Energetic Oltenia nu a oferit niciodată explicații coerente cu privire la faptul că nu a pornit niciodată grupurile pe gaze de la Chișcani, mai ales că unul era modernizat și cu autorizație de mediu, iar celălalt avea nevoie de investiții de 45 de milioane de euro.

Fondul Proprietatea a contestat modul prin care CE Oltenia a intrat în posesia grupurilor de la Chișcani - Brăila, susținând că a fost de fapt un ajutor de stat dat de societatea din Gorj celor de la Electrocentrale. Procesul a durat câțiva ani, dar FP a câștigat, iar procedura de dare în plată, prin care termocentrala Chișcani a ajuns la CEO, a fost anulată.

Înțelegerea dintre părți este ca termocentrala de la Chișcani să fie vândută de CE Oltenia, care să își acopere pierderile generate de această afacere, iar surplusul să meargă la Electrocentrale Grup, proprietarul de drept.

Termocentrala de la Chișcani are două grupuri pe gaze naturale cu o putere cumulată de 437 MW. 

Vizualizări: 1,700

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: