Eveniment

A treia condamnare cu suspendare pentru un șofer fără permis

Un bărbat din Vidin, județul Gorj, a fost condamnat cu suspendare pentru conducere fără permis. Acesta are antecedente penale, dar a primit o condamnare cu suspendare, ca și precedentele, pentru că nu a mai încălcat legea în ultimii ani.

Fapta pentru care a fost condamnat zilele trecute s-a petrecut la data de 18.10.2019, în jurul orei 23:30, când organele de poliţie din cadrul Postului de Poliție Bengești Ciocadia au tras pe dreapta autoturismul marca Skoda, ce circula din direcția Tg-Jiu către Horezu.

Șoferul avea suspendat dreptul de a conduce. Acesta rămăsese fără permis pentru că anterior fusese prins conducând un vehicul neeînmatriculat. 

“Inculpatul a mai fost depistat conducând vehicule deși nu avea acest drept și la data de 27.05.2019 și 11.10.2019”, se arată în documentul de la instanță.

“Instanţa reţine atitudinea inculpatului de a persevera pe calea infracţională, ignorând dispoziţiile legale şi arătând dispreţ şi indiferenţă faţă de relaţiile sociale privind siguranţa circulaţiei rutiere”, mai menționează sursa citată. 

De asemenea, s-a constatat că săvârşirea faptei a avut loc la ora 23.30, în timpul nopţii, când condiţiile de vizibilitate nu sunt suficient de bune şi necesită o atenţie extrem de ridicată. “Astfel, fiind în prezenţa unei infracţiuni de pericol, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice aflându-se în perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce vehicule, este suficientă pentru producerea stării de pericol a siguranței circulației pe drumurile publice. Or, atitudinea inculpatului față de riscul la care sunt expuşi ceilalţi participanţi la traficul rutier prin conduita sa dovedește o ignoranţă în înţelegerea pericolului social al săvârşirii infracţiunii”, a stabilit instanța. 

Dar, au fost găsite și circumstanțe în favoarea șoferului: “Cu toate acestea, instanţa are în vedere şi faptul că inculpatul are vârsta de 42 de ani, are studii medii, căsătorit, lucrează în construcții. Referitor la antecedentele inculpatului, acesta nu este la prima infracţiune săvârşită, a săvârşit şi alte infracţiuni cu care se află în concurs real omogen și eterogen, ulterior şi anterior săvârşirii prezentei infracţiuni. Aspectele rezultate din fişa de cazier a inculpatului din care rezultă că acesta a mai săvârșit și alte fapte nu sunt favorabile inculpatului, putându-se astfel reţine o perseverenţă infracţională şi nu un eveniment izolat.

Pe de altă parte, instanța semnalează că fapta dedusă judecăţii a fost săvârşită în urmă cu 2 ani și 7 luni ani, rezonanța ei socială fiind, pe cale de consecință, estompată”. 

 

Judecătoria Novaci a pronunțat în cauză o pedeapsă de șase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

 

Vizualizări: 852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: